2024. augusztus 18., vasárnap

Kiemelten támogatva

32 vajdasági középiskola könyvtára gazdagodott 59 kötetből álló könyvcsomaggal

A tavaly megkezdett program folyatásaként, amikor is 113 vajdasági magyarul is oktató általános iskola könyvtára gazdagodott házi olvasmány, szépirodalom és szakkönyv-csomaggal, pénteken 32 magyarul és legalább részben magyarul is oktató középiskola képviselői vehették át a szabadkai Egészségügyi Középiskolában megrendezett ünnepség során a magyar Miniszterelnöki Hivatal Kisebbség- és Nemzetpolitikáért felelős Szakállamtitkárság ajándékát, az 59 kötetes, zömében iskolai házi olvasmányokból álló könyvcsomagot dr. Zilahi Lászlótól, a Nemzetpolitikai Ügyek főosztályának főigazgató-helyettesétől, aki hangsúlyozta, Vajdaságot és Kárpátalját kiemelten támogatják, mivel Szerbia és Ukrajna még nem tagja az Európai Uniónak.

Most a vajdasági középiskolák kapták meg a könyvcsomagokat, ősztől a kárpátaljaiak fogják. A tavaly indult projektumra a szakállamtitkárság eddig több mint 10 millió Ft-ot fordított, a program lebonyolításában a budapesti Pro Hungaris Alapítvány és a szabadkai Vajdasági Módszertani Központ vett részt. A rendezvény házigazdájaként Józsa László, az MNT elnöke elmondta, egy-egy könyvcsomag persze nem oldhat meg maradéktalanul minden problémát, de jó tudni, hogy ezzel is haladtunk egy lépést, modernizálódik a könyvtári állomány.

A rendezvénynek a szabadkai Egészségügyi Középiskola adott otthont. Soós Edit, az intézmény igazgatója megragadva az alkalmat elmondta, az iskolában lépéseket tettek afelé, hogy ambiens rendszerrel segítsék a tudásszerzést. Az ambiens rendszer lényege, hogy emberközpontú és a lehető legkevésbé terheli azokat, akikre e rendszer vonatkozik. A szülői, a tartományi pénzeknek köszönhetően és a Szülőföld Alap támogatása révén négy ponton kezdték el kialakítani az ambiens rendszert: új könyvtár és olvasóterem készült el internethasználati lehetőséggel, elkészült az átrium, amely mind a diákok, mind a különböző rendezvények számára használható tér, kialakítottak egy korszerű ápolástan szaktantermet és elkészült a biometrikus beléptetőrendszer.