2024. július 17., szerda

Létszám felett

A Kosztolányi gimnáziumban két diákkal több tett sikeres felvételit, mint ahány férőhely van

Mint ismeretes, a tehetséggondozó gimnáziumokban, művészeti középiskolákban a hétvégén zajlott a felvételi vizsga. A matematikai, nyelvi tehetséggondozók eredményeit ma reggel 7 óráig teszik közzé az iskolák, a művészeti középiskolák holnap reggelig kötelesek a listát kifüggeszteni.

A szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban a 67 felvételiző közül 50 tett eredményes felvételi vizsgát. 48 férőhely áll rendelkezésre: 24 az angol és 24 a német tagozaton. A legmagasabb pontszámmal rendelkező 24 diák kerül be az angol tagozatra. Német nyelvből a felvételit 11-en tették le, tehát ezen a tagozaton még 13 angolos számára van férőhely. Úgyhogy kérvényezni fogja az iskola a tartományi oktatási titkárságnál, hogy engedélyezze egy német-angol tagozat megnyitását. Mint Varga Anikó igazgatónő elmondta: az előző két évben a tartományi titkárság megadta ehhez a jóváhagyást. Ez az első év, amikor a Kosztolányi gimnáziumban 2 diákkal többen rakták le a felvételit, mint ahány férőhely van. Egyikük Karlócán fog továbbtanulni, de mivel ott nincs magyar nyelvű felvételi vizsga, ezért Szabadkán töltötte ki a tesztet magyar nyelvből és idegen nyelvből. A sikeres felvételit tett tanulók közül egy diák nem jut be a tehetséggondozóba. Kérdésünkre Varga Anikó elmondta, nem tudják kérvényezni a tagozatbővítést, vagyis azt, hogy 25 diákot vegyenek fel. Náluk ugyanis a nyelvi laboratórium 12 fős: 12 számítógép és egyéb felszerelés áll egy-egy csoport rendelkezésére. Az egész iskola felszerelése 24 fős osztályokra van méretezve.

Mint már tegnapi számunkban hírt adtunk róla, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumban 20 fő felvételére van lehetőség a matematika szakon, 23-an tettek sikeres felvételit. Kérvényezni fogja az iskola a tartományi titkárságnál, hogy felvegyék a sikeres felvételit tett plusz 3 diákot. A képzőművészeti szakon is 20-as létszámú osztály megnyitására van lehetőségük. Itt is 23 tanulónak sikerült a felvételije. E 3 diáknak nem kérvényezhetik a plusz férőhelyet, mert – mint Gajda Attila igazgatótól hallottuk – Újvidéken, a Bogdan Šuput iskola magyar osztályában azonos tantárgyakból van a felvételi, tehát a helyhiány miatt Zentára be nem jutott diákoknak lehetőségük lesz oda beiratkozni. Újvidéken az említett iskolában adataink szerint mind a 6 magyar diák sikeres felvételit tett (szintén 20 fős osztályról van szó).