2024. augusztus 18., vasárnap

Filológusok lesznek

Akkreditált képzés az újvidéki Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéken

Akkreditált, tanrend szerinti képzés várja a hallgatókat az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Kar Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékén – tudtuk meg dr. Láncz Irén tanszékvezetőtől, aki azt is elmondta nekünk, a második évtől választható tantárgycsoportok vannak, amelyekbe más tanszékek olyan tantárgyai is bekerültek, amelyek kapcsolódnak a Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéken történő képzéshez. Ilyen tantárgyak például az erkölcsfilozófia, az oktatásszociológia. A választható tantárgyak között a régi fordítói modul tantárgyai közül is megtalálható néhány.

A kampányszerű tanulás ideje ezen a karon is leáldozott, hiszen a bolognai rendszer szerint tanulnak a hallgatók, egész évben dolgozniuk kell. A végzett hallgatók a négyéves képzés után filológusok lesznek, diplomamunkát nem kell készíteniük.

– Olyan hallgatókat várunk, akik érdeklődnek a magyar nyelv és irodalom iránt, a tanári, könyvtárosi, művelődésszervezői, lektori, korrektori munka iránt – hallottuk a tanszékvezetőtől. – Felvételi felkészítő órákat is tartottunk, sokan részt vettek rajta, és minden évben akadnak olyan jelentkezők is, akik nem vettek részt a felkészítőn.

A Bölcsészettudományi Karon, így a Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéken a jelentkezés június 22-én, 23-án és 24-én van, felvételi vizsga 26-án, 27-én és 29-én. A végleges ranglistát július 5-én teszik közzé. 25 hallgató számára van hely, huszonötnek a közköltséges, ötnek az önköltséges kategóriában Az állami költségvetés terhén tanuló hallgatók beiratkozása július 6-án és 7-én van. Külön felhívják a leendő hallgatók figyelmét, hogy július 7-én 14 órakor meghirdetik, hogy melyik tanszéken hány hely van még a közköltséges kategóriában, mert megtörténik, hogy a sikeres felvételit tett diák nem iratkozik be. Ekkor a ranglista szerint az önköltséges hallgatók beiratkozhatnak a költségvetés terhére a fennálló szabad helyekre, de a szabad helyek meghirdetésekor nagyon fontos az érintettek személyes jelenléte! Ugyanez vonatkozik július 9-re is, 14 órakor az önköltséges kategória szabad helyeit hirdetik meg. A szabad helyeket betöltő hallgatók július 10-én iratkozhatnak be. A tandíj 65 ezer dinár.

A mesterképzésen a harmadik generáció kezdi meg tanulmányait, s nem csak a végzősöket várják, akik közül már többen érdeklődtek, hanem a tanszék korábbi hallgatóit is. A mesterképzés hallgatóinak egy kötelező tantárgyuk lesz, a többi választható és a képzés után okleveles filológusok lesznek.