2024. augusztus 18., vasárnap

Szabadkai biennále

Amatőr és hivatásos képzőművészek közös kiállítását kezdeményezik

A tervek szerint kétévente rendeznék meg azt a kiállítást Szabadkán, amelyen mind a hivatásos mind az amatőrök megmutatkozási lehetőséget kapnának. Az első szabadkai biennálét ez év végén kívánják megrendezni, az elképzelés szerint a Képzőművészeti Találkozóban.

A kezdeményezés Szajkó István festőművész nevéhez kötődik, aki, ahogy azt a tegnapi sajtótájékoztatón hangsúlyozta, nem igazán ismeri a fiatalokat, akik sokszor nem válogathatnak a megmutatkozási lehetőségek közül, s fontos az alkotóművészek közötti kommunikáció elősegítése is. Az ötletet BorosGyörgy és Török István is támogatták, valamint Lovas Ildikó művelődési tanácsos is, akitől megtudtuk, mindenképpen szeretnének elkészíteni egy katalógust, amelyből megtudható, hogy a városban ki és mit alkot.

Mindannyian egyet értettek abban, hogy valamilyen szintű zsűrizésre szükség lesz, de hogy ez miként zajlik majd, az ezután kristályosodik ki. Ahogyan az is, hogy a rendezvény finanszírozása hogyan történik. Lovas Ildikó szerint a városnak mindenképpen támogatnia kell egy ilyen rendezvényt, de az is biztos, hogy szükség lesz új támogatók keresésére is.