2024. augusztus 18., vasárnap

Közeleg a minősítővizsga

A nyolcadikosok 22-én és 23-án írják anyanyelvből és matematikából a tesztet

Tegnap, hétfőn járt le a minősítővizsgához szükséges dokumentumok átadásának határideje azon nyolcadikos diákok számára, akik a középiskolákban négyéves képzésen szeretnék tovább folytatni tanulmányaikat, s ezért minősítővizsgát kell tenniük. A minősítővizsgára abban az általános iskolában kerül sor, amelybe a tanulók jártak, a megmérettetés időpontja pedig június 22-e és 23-a. Június 22-én anyanyelvből, 23-án pedig matematikából tesznek minősítővizsgát az érintett végzősök. Az előzetes eredményekről már másnap, június 24-én értesülni lehet, a végleges eredményeket pedig június 29-én 8 órakor teszik közzé.

A sikeres vizsgához legkevesebb 1 pontot kell elérniük a diákoknak a tantárgyankénti 20–20 pontból, de először azokat rangsorolják, akik legalább tantárgyanként öt pontot gyűjtöttek össze.

A hároméves képzésre jelentkezőket a hatodik, hetedik és nyolcadik osztályban elért tanulmányi eredményeik és a nyolcadik osztályban a tanulmányi versenyeken elért eredményeik alapján rangsorolják.

A kívánságlistákat, amelyen a tanulók feltüntetik azokat az iskolákat és szakokat, ahol, amelyen tanulmányaikat szeretnék folytatni, június 29-én és 30-án adhatják át az általános iskolájukban. A rangsort, hogy ki melyik szakra illetve a gimnáziumok mely irányzatára jutott be, július 8-án teszik közzé a tanulók általános iskoláiban. Az iratkozás július 8-án és 9-én zajlik.

Az általános iskolák ezután július 9-én, az iratkozás után, közzéteszik a fennmaradt szabad helyek számát, amely helyekre még pályázhatnak a korábban be nem jutott tanulók. Ők a második iratkozási körben iratkozhatnak be. Számukra a ranglistát július 12-én teszik közzé, és 13-án iratkozhatnak be.