2024. szeptember 2., hétfő

A tizedik generáció diplomázott

Ősztől új szakirányok a kertészmérnöki főiskolán Zentán, 90 államilag támogatott hely várja a jelentkezőket

A budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Karának Határon Túli zentai levelező tagozatán a minap 48 hallgató diplomázott. Népes generáció volt ez, hiszen a korábbi években jóval kevesebben jutottak el odáig, hogy oklevelet szerezzenek. A Zentán 1996 óta létező főiskolán ez volt az utolsó évfolyam, mely még négy éves képzésben részesült. Az utánuk következő generációk már a bolognai rendszer szerint hallgatják az előadásokat, és a tanulmányaik három évig tartanak. A tizedik évfolyam tehát most távozik, a főiskolára viszont már várják az újabb első éveseket. A jelentkezés július 10-éig tart. Lengyel László tagozatvezető elmondta, hogy felvételi továbbra sincs, viszont az érettségi vizsga kötelező:

– Kezdetben öt termesztői szakirány közül lehetett választani, vagyis gyógynövény-, dísznövény-, zöldség-, gyümölcs- és szőlőtermesztés közül. Ehhez néhány évvel később társult a menedzsment és marketing szakirány, ősztől pedig ökológiai gazdálkodás, faiskola valamint vállalkozásfejlesztés szakirányokkal bővül a kínálatunk. Ez azt jelenti, hogy a hallgató ezen témakörökben választhat magának diploma dolgozatot, védenije viszont valamelyik kertészeti szakágazatban kell, mert a főiskola kertészmérnöki diplomát ad. A hallgatók az első évben alapozó tantárgyakat hallgatnak, és második évben választanak szakirányt, és ahhoz a szakirányhoz kapcsolódóan további tantárgyakat vesznek fel. A főiskolának néhány éve tangazdasága is. A zentai Stevan Sremac Általános Iskola diákszövetkezetét béreltük ki, és tettük rendbe. Felújítottuk a fontosabb részeit, tantermet alakítottunk ki, valamint egy három kvadrátos területen zöldségféléket, gyógynövényeket termesztünk. A hallgatók ott végzik a kötelező gyakorlatokat.

Az ősszel induló évfolyamra 90 államilag támogatott helyet biztosított a magyar állam, korábban csak hatvan helyünk volt, de most megnövelhetjük a létszámot. Az érdeklődők délelőttönként a főiskola épületében, vagyis Zentán a Posta utca 18-as szám alatt jelentkezhetnek, vagy a 024/812-025-ös telefonszámon. A weboldalunkon is vannak hasznos információk. Címünk: www.kerteszeti.org