2024. augusztus 18., vasárnap

Jön a filmáradat!

Idén is mintegy 70 filmet láthatunk a palicsi nemzetközi filmfesztiválon

Az európai filmek palicsi fesztiválja július 18-ától 24-éig tart, s ez idő alatt a versenyprogramban és a kísérőprogramokban nem kevesebb mint hetven alkotást láthat a közönség.

A versenyprogramban 12 film szerepel. A nemzetközi zsűri által megmérettetik egy magyar film is, Sopsits Árpád: A hetedik kör című filmje is. A szelektor, Nikolaj Nikitin szerint idén a versenyprogram filmjei a humor és a dráma egységét tükrözik.

A mindig is nagy érdeklődést kiváltó Párhuzamok és ütközések programban 8 film lesz látható, ezúttal mindegyik kelet-európai alkotás. A fiatal alkotók idén is zömében rövidfilmekkel mutatkoznak be, s ezt követően a koncertek sem maradnak el.

Hat, új magyar filmet és öt, új finn filmet a Szabadegyetemen láthat majd a közönség. Például olyan alkotásokat mint Till Attila Pánikja vagy AlföldiRóbert Nyugalomja.

A tavaly kezdődött program, az Ecodox idén is a környezetvédelmi témáknak ad teret érdekes dokumentumfilmek formájában.

Az Aleksandar Lifka-díjat idén Ken Russell brit filmrendező és MikiManojlović szerbiai színész kapja. Az ő filmjeik tekinthetők meg a Hommage programban. A kis költségvetésből nagyot alkotók díját, az Underground Spirit-díjat idén Uli Schueppel érdemelte ki. Tőle öt filmet vetítenek le.

S ha már a költségvetésnél tartunk: Blažo Perović, a Szabadegyetem igazgatója a tegnapi sajtótájékoztatón elmondta, a fesztivál költségvetését 40 százalékkal csökkentették a tavalyihoz képest, ami számokban kifejezve 150 ezer euróval kevesebbet jelent. A palicsi filmfesztivál költségvetése idén így 250 ezer euró, de a szervezők szerint minőségi változásra emiatt nem kerül sor.