2024. augusztus 18., vasárnap

Ma: matematika

Az általános iskolások mintegy 90 százaléka tesz minősítővizsgát – Tegnap kezdődött a megmérettetés

Az észak-bácskai oktatási körzetben az összesen 2048 végzős közül 2023-an jelentkeztek minősítővizsgára: 1340 szerb és 683 magyar tannyelven tanuló diák, akik tanulmányaikat négyéves középiskolai képzésen szeretnék folytatni. A vizsgázók tegnap anyanyelvből, ma pedig matematikából mérettetnek meg abban az általános iskolában, ahol eddig tanultak, más általános iskolákból és középiskolákból érkező tanárok felügyeletével.

Tegnap, pár perccel az anyanyelvből történő minősítővizsga után érdeklődtünk afelől, milyen tapasztalatokkal hagyták el az osztálytermeket a diákok. Tóth Szilvia, a szabadkai Majsai Úti Általános Iskola igazgatónője elmondta, a diákok szerint nem voltak olyan könnyűek a feladatok, de a gyakorlat viszont azt mutatja, hogy ha valami nem könnyű, akkor jobban koncentrálnak, jobban odafigyelnek, s ezáltal jobb eredményt is érhetnek el.

Ebben az évben történt meg először, hogy a diákok olyan feladatokkal is találkoztak, amelyek némiképp módosultak a feladatgyűjteményhez viszonyítva: anyanyelvből néhány feladatnál a válaszlehetőségek sorrendje, matematikából pedig néhány faladatnál a számok változtak meg. Ám ezzel kapcsolatban sem a Majsai úti iskola, sem a szabadkai Jovan Mikić Általános Iskola diákjai egyelőre még nem tettek megjegyzést. Az utóbbi intézmény igazgatónőjétől, Juhász Etuskától is érdeklődtünk. Hallhattuk, hogy itt is rendben zajlott a minősítővizsga első napja, a diákok szerint pedig nem is voltak túl nehezek a feladatok. Itt május elején szerveztek a diákok számára próbatesztelést, tulajdonképpen bemutatták, hogy miként is fog zajlani a minősítővizsga, így a tanulók számára már nem volt teljesen idegen a tegnapi helyzet.

Ma matematikából tesznek minősítővizsgát, s a diákok talán ettől jobban is tartanak, mint az anyanyelvből történő vizsgától, bár mindkét iskolában azt mondták, diákja válogatja, hogy ki melyik miatt izgul jobban.

Mindkét iskolában a végzős diákoknak több mint 90 százaléka tesz minősítővizsgát, általában azt is tanácsolják nekik, hogy mind többen próbálkozzanak meg vele.