2024. augusztus 18., vasárnap

Akiknek nem sikerült

Nem minden nyolcadikos diák tudta megszerezni a sikeres minősítővizsgához szükséges egy pontot

Ahogy arról már többször is beszámoltunk lapunkban, azok a nyolcadikosok, akik négyéves középiskolai képzésben szeretnének részt venni, hétfőn és kedden minősítővizsgát tettek. Hétfőn anyanyelvből, kedden matematikából zajlott a tesztelés.

Az észak-bácskai oktatási körzetben – Szabadkán, Topolyán, Kishegyesen – összesen 1689-en tettek minősítővizsgát. Közülük 24-en, 17 szerb és 7 magyar tannyelven tanuló diák bukott meg az anyanyelvből történő tesztelésen, azaz egyetlen pontot sem szerzett. Matematikából többnek nem sikerült a vizsga, szám szerint 29 diáknak, 21 szerbnek és 8 magyarnak.

Szabadka községben anyanyelvből 1263-an tettek minősítővizsgát, és 21 tanulónak nem sikerült teljesítenie, 15 szerb és 6 magyar tanuló nem tudott egy pontot sem összegyűjteni. A másnapi matematikai tesztelésen már kettővel kevesebb diák jelent meg, 1261 és 24 tanuló bukott el, 18 szerb és 6 magyar.

Topolya községben 283 diák tett minősítővizsgát mind anyanyelvből mind matematikából. Anyanyelvből 2 diáknak nem sikerült a megmérettetés: 1 szerbnek és 1 magyarnak. Matematikából 5-en buktak el: 3 szerb és 2 magyar vizsgázó.

Kishegyes községben 92-en jelentek meg hétfőn és kedden is. Anyanyelvből csupán egy szerb tannyelven tanuló diák bukott el, míg matematikából mindenkinek sikerült a vizsga, azaz mindenki megszerzett legalább egy pontot.

A minősítővizsga végleges eredményeit hétfőn teszik közzé az általános iskolákban, ahol a diákok hétfőn és kedden átadhatják a kívánságlistájukat. A listán feltüntetik, hogy melyek azok a számukra vonzó szakok, ahol tanulmányaikat szeretnék folytatni. A rangsort, hogy ki melyik szakra illetve a gimnáziumok mely irányzatára jutott be, július 8-án teszik közzé a tanulók általános iskoláiban. Az iratkozás július 8-án és 9-én zajlik. Az általános iskolák ezután július 9-én, az iratkozás után, közzéteszik a fennmaradt szabad helyek számát. Ezekre pályázhatnak az előző körben be nem jutott tanulók. Ők a második iratkozási körben iratkozhatnak be. Számukra a ranglistát július 12-én teszik közzé, és 13-án zajlik az iratkozás.