2024. július 17., szerda

Elment Leonardo lánya

Olja Ivanjickinek mintegy 4000 festménye van a világ számos múzeumában, képtárában, magángyűjteményében

Olja Ivanjicki, a szerbiai festészet egyik legkiemelkedőbb, legmarkánsabb alakja 78 éves korában hunyt el Belgrádban. Emigráns orosz szülők gyermeke volt, Pancsován született. A belgrádi Képzőművészeti Akadémián szobrászatot tanult, de mindig is a festészet érdekelte. Posztgraduális tanulmányait ösztöndíjasként az Amerikai Egyesült Államokban végezte. Olja Ivanjickinek mintegy 90 önálló kiállítása volt itthon és külföldön. A világ számos múzeumában, képtárában, magángyűjteményében mintegy 4000 festménye található. Egyik utolsó kiállítását Temerinben rendezték meg idén tavasszal.

Szabadkán 2005 január végén nyílt meg a Képzőművészeti Találkozóban Olja Ivanjicki önálló kiállítása, amelyen mintegy 60 nagyméretű festményét láthatta a közönség. Mint Olga Šram művészettörténész, a szabadkai Képzőművészeti Találkozó igazgatója mesélte: épp akkor restaurálták a galéria épületét, ahova az újvidéki kollégák által összeállított nagyszabású kiállítást hozták el. A katalógus szerzői olyan szakemberek voltak, mint Bela Duranci, s maga Olja Ivanjicki is írt egy szöveget ebbe a szép kivitelezésű kiadványba. Olja Ivanjicki nagyon készségesen a rendelkezésükre bocsátotta óriási vásznait, nem szabott külön feltételeket. Óriási érdeklődés mutatkozott meg a kiállítás iránt, a megnyitón egy gombostűt sem lehetett volna elejteni. A tárlatnak az egy hónap alatt 4000 látogatója volt. A művész mindenkinek készségesen válaszolgatott egyik-másik képének üzenetével kapcsolatban, megosztotta az érdeklődőkkel életfilozófiáját, a művészetről vallott nézeteit, a jövővel kapcsolatos elképzeléseit. Amikor búcsúzott, megjegyezte, ő nem is tudja, hogyan néz ki az épület, amelyben megnyílt a kiállítása. Amikor azon a nyáron felavatták a Képzőművészeti Találkozó felújított épületet, küldtek neki egy fényképet, meghívták, látogasson el Szabadkára. Ám utazásai, kiállításai miatt nem tudott ellátogatni Szabadkára. Ezért Bela Duranci művészettörténészt és Olga Šramot meghívta Belgrádba, a műtermébe. Ez alkalommal ajándékozta az Új amerikai ikonok című festményét a Képzőművészeti Találkozónak. Mint elárulta: szeretné, hogy minél több falra kerüljön föl alkotása. S akkor említette meg, világszerte 4000 múzeum, képtár, magángyűjtemény falán látható Olja Ivanjicki festmény.

Mint Olga Sram emlékeztetett rá, az ötvenes évek végén Olja Ivanjicki a Mediala művészcsoport egyik megalapítója volt. A Mediala szakítás volt az akkori szocialista képzőművészeti sémákkal. A művészek alkotásain a fantasztikum párosult a szürrealizmussal. Olja Ivanjicki a szürrealizmust ötvözte a reneszánsszal. S az is jellemző rá, hogy szinte minden alkotáson önarcképe is megjelent, mindig más szerepben. Leginkább az ideális klasszikus szépség megtestesítőjeként szerepelt e képeken. Leonardo da Vinci lányának is nevezték tisztelői.

Már életében számos művészettörténész, kritikus méltatta Olja Ivanjicki alkotásait. Mint a szerkesztőségünkbe tegnap eljuttatott meghívóban olvashatjuk, ma 13 órakor Szabadkán a Szerb Művelődési Központban rá emlékeznek, dr. Draško Ređep beszél munkásságáról.