2024. augusztus 18., vasárnap

Régi-új dékán

A szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar a jogi személy státusért küzd, hogy részt vehessenek a minisztérium tudományos programjaiban

Újabb három évre ismét dr. Káich Katalin lett a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar dékánja. 2009 október elsején történik a váltás, ami ebben az esetben a dékán személyében nem jelent változást. A prodékánok száma azonban háromra növekszik: dr. Czékus Géza, dr. Josip Ivanović és dr. Takács Márta személyében. A feladatok számának megnövekedése tette indokolttá, hogy három dékánhelyettesre legyen szükség. Amennyiben Dr. Káich Katalin időközben nyugdíjba vonul, akkor megbízott dékánként a megbízatás leteltéig valamelyik prodékán látja el a feladatokat.

Amikor beindult a dékánválasztási folyamat, akkor dékáni programot is ki kellett dolgozni, amit dr. Káich Katalin meg is tett.

– Sűrű, de megvalósítható programról van szó. Az Újvidéki Egyetemen belül 13 fakultás jogi személyként működik, csak a mi karunk még nem. Az elkövetkezőkben ezen szeretnénk változtatni, kérni fogjuk ezt az egyetem tanácsától, hiszen akkreditált intézmény vagyunk, és olyan programjaink vannak, amelyek lehetővé teszik, hogy jogi személyként működhessünk. Annak ellenére, hogy már egy évvel ezelőtt már beadtuk a papírjainkat arra vonatkozóan, hogy tudományos intézményként is elismerjék a kart, ez nem történt meg, mert nem vagyunk jogi személy. Ez hátrányos helyzetbe hozza a tanárainkat, mert nem vehetnek részt azokban a tudományos projektumokban, amelyet a tudományügyi minisztérium pénzel. Négy tanárunk annak idején a Bölcsészettudományi Karon keresztül nyert belépést ezekbe a projektumokba, de a többiek, akik szintén rendelkeznek tudományos munkákkal, nem vehetnek részt.

Ami az oktatási részt illeti, az alapképzést és a mesterképzést akkreditálták.

– Igen, és a programban szerepel a pót-diploma megszerzésére kialakított programok lebonyolítása is, mint amilyen a már folyamatban lévő rendezvényszervezői képzés, de a kommunikátori képzést is szeretnénk bevezetni, de ez pályázatfüggő, és amint lesz lehetőség, pályázunk is. A másik, hogy rögtön ősszel kidolgozzuk a hátrányos helyzetű gyerekek oktatására képesített szakemberek oktatási programját, és egy speciális képzés formájában szeretnénk megvalósítani a polgári nevelést oktatók képzését. Ez a hatodik éven lenne, az ötödik évi mesterképzés után lehetne ilyen specializáción részt venni. A jogi kérdéseket kivéve, az összes többi tantárgy tanítására a karon megvannak a megfelelő professzorok, a jogi kérdéseket illetően pedig vendégtanár adna elő. Ezt persze majd akkreditálni kell. És szó van még egy továbbképzési lehetőségről. Iskolai menedzsereket is képzenénk ilyen specializáció formájában, ám ezt a képzést a kar egyedül nem tudja felvállalni, a szabadkai Közgazdasági Karral és az újvidéki Jogi Karral karöltve képzeltük el.

Az utóbbi időben egyre többet hallunk az oktatásügy küszöbön álló racionalizációjáról. Az ésszerűsítés kapcsán az is többször elhangzott már, hogy a kétszakos tanárképzés sokat jelentene ebben a folyamatban. Nálunk viszont nincs kétszakos tanárképzés. Ezen a téren a tanítóképző kar mit tud tenni?

– Mi azokat a lehetőségeket keressük, amelyeket fel tudunk vállalni a kétszakos diplomák programjának a kidolgozásában. Az biztos, hogy magyar nyelv és irodalmat nem tudunk felvállalni, hiszen van Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék, és olyat sem, amiből van kimondottan tanárképzés. Viszont társadalom és környezetismeret terén tudnánk másoddiplomát adni, illetve gondolkozhatunk zeneművészetből, testnevelésből, képzőművészetből is, de csakis általános iskolai oktatást illetően. Mert azok, akik a zeneakadémiát végzik el, nem okvetlenül az általános iskola 5–8. osztályaiban tanítanának, és nem rendelkeznek elsősorban pedagógusi képesítéssel. Biztos vagyok benne, hogy ezen oktatási programokat is értékesíteni tudjuk, ha eljön ennek az ideje. Tehát lenne egy tanítói diploma és egy másoddiploma az általános iskolák felső osztályaiban való oktatásra.

Mikorra várható ezen képzések elérhetővé válása?

– Ha mód van rá, akkor már a 2010/2011-es tanévben. Amint sikerül a specializációs programokat talpra állítani, rögtön ki fogjuk dolgozni a doktori képzés programját is. Az egyik biztosan a módszertan kontextusában lesz kidolgozva.

FELVÉTELI VIZSGA UTÁN, KONFERENCIA ELŐTT

A karon is lezajlott a felvételi vizsga. 67 jelentkezőből 15-nek nem sikerült a felvételi vizsga, ami azt jelenti, hogy vagy a képességvizsgán vagy a teszteléskor nem teljesítettek megfelelőlen. A sikeres vizsga legalább 51 százalékos teljesítményt jelent a karon. A tanítóképző szakon betöltötték mind a 35 helyet, a pontszámok 93,20-tól 58-ig terjednek. 25 hallgató állami költségen, 15 pedig önköltségen tanul majd. Az óvóképző szakra 16 hallgatót vettek fel, 15 állami költségen és 1 önköltségen tanul majd. Erre a szakra az őszi fordulóban még lehet jelentkezni.

Szeptember 17-én, 18-án és 19-én hét ország részvételével nemzetközi konferenciát szerveznek a karon. Az esélyegyenlőség és felzárkóztatás vetületei az oktatásban címmel. A munkák, szám szerint 81, már megérkeztek, sőt a nyomdába is kerültek, így nyomtatott formában kerülhetnek a résztvevők elé. A 102 résztvevő első nap három plenáris előadást hallgat meg dr. Kontra Miklós, dr. Szalay István egyetemi tanárok és dr. Ranko Rajović orvosprofesszor előadásában, majd különböző szekciókban dolgoznak.