2024. augusztus 18., vasárnap

Kívánságok listája

A közgazdaság és egészségügy iránti érdeklődés továbbra is előkelő helyen a középiskolába iratkozók körében

A középiskolai tanulmányaikat kezdők hétfőn és kedden tölthették ki a kívánságlistájukat az általános iskolákban, szülők és pedagógusok segítségével. A listák tegnap jutottak el a köztársasági iratkozási bizottsághoz. A tanulók július 8-án tudhatják meg az eredményeket. A kívánságlistát minden diák kitöltötte. Azok, akik sikeresen szerepeltek a minősítővizsgán, természetesen négyéves képzéseket jelöltek meg, akik pedig nem tettek minősítővizsgát, hároméves képzéseket. Az utóbbiak esetében a hatodik, hetedik és nyolcadik osztályos tanulmányi eredményük számít.

Szabadkán a kívánságlisták első helyein szereplő szakokat tekintve, a legnépszerűbb szakok a közgazdasági középiskola és egészségügyi középiskola szakai, a gimnáziumok és egyes műszaki jellegű szakok, mint például az elektrotechnika, de van érdeklődés a magasépítészeti-technikusi, a környezetvédelmi-technikusi, a hulladékhasznosítási-technikusi és gyógyszeripari-technikusi szak iránt is.

Az iratkozás július 8-án és 9-én zajlik. Az általános iskolák ezután július 9-én, az iratkozás után, közzéteszik a fennmaradt szabad helyek számát, amely helyekre még pályázhatnak a nem rangsorolt diákok, illetve azok, akik nem elégedettek azzal a szakkal, ahová bekerültek. Kívánságlistát írnak újra a szabad helyek függvényében, és a második iratkozási körben iratkozhatnak be. Számukra a ranglistát július 12-én teszik közzé, és 13-án iratkozhatnak be.