2024. augusztus 18., vasárnap

Magyar–angol

A két tannyelvű oktatásról: a szegedi Deák Ferenc Gimnázium rendszere

Az együttműködési lehetőségek megvitatása céljából érkezett tegnap a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumba a szegedi Deák Ferenc Gimnázium igazgatója és igazgatóhelyettese. Varga Anikó, a szabadkai intézmény igazgatónője elmondta, ez a találkozás az első lépések egyike, információt gyűjtenek, hallani szeretnének a szegedi intézmény tapasztalatairól. Többek között szó esett a két tannyelvű oktatásról is, s amikor Kis Gábor igazgató ismertette az iskolájukban folyó oktatási profilokat, bővebben erről beszélgettünk.

– Négy évfolyamos gimnáziumi képzés folyik nálunk, 975 diákunk van és 80 pedagógusunk. Tízféle tagozatunk van. Nagy hagyománya van a magyar–angol tanítási nyelvű tagozatnak, ahol néhány tantárgy tanítási nyelve az angol, és az angol nyelvet magas óraszámban amerikai lektor segítségével tanulják. Nem az angol nyelv megtanulása itt az elsődleges cél, hanem hogy ez a nyelvtudás eszköz legyen, a boldogulás, tanulás, munkavállalás eszköze. Tehát, hogy a diákok akár angol tannyelvű egyetemeken is tanulhassanak bárhol a világban – hallottuk a szegedi intézményvezetőtől. – Emellett speciális, angol, német és spanyol tagozatunk is van, ahol magas óraszámmal tanulják az idegen nyelvet. Itt minden tantárgyat magyarul oktatnak. A másik fő oktatási területünk a humán műveltség terület, ahol három tagozatunk van: nemzetközi tanulmányok (itt az unió három hivatalos nyelvét tanulják magas óraszámmal,illetve filozófiából, esztétikából, irodalomból is koncentrált képzést kapnak), nemzetközi kapcsolatok és gazdaság (angol és matematika oktatása fokozott mértékben) valamint mozgóképkultúra és médiaismeret. Van általános tanterv szerinti képzés és labdarúgó akadémiai osztály is van.

A két tannyelvű oktatás kérdése nálunk nemrégen került előtérbe, az újvidéki Jovan Jovanović Zmaj Gimnáziumban kísérleti jelleggel szeptembertől indul ilyen képzés, a szegedieknek viszont már van tapasztataluk e téren:

– Ahhoz, hogy valaki eredményes legyen, komoly angol nyelvi előképzettséggel kell rendelkeznie, de az iskolától minden segítséget kap. A 35 fős osztályban kiscsoportos műhelymunka folyik. Intenzív indítási szakasz jellemző: a kilencedik évfolyamon 9 angolóra van hetente, hatot magyar anyanyelvű nyelvtanár oktat, hármat pedig amerikai társalgási lektor, és erre az óraszámra jön még rá az angol nyelven oktatott órák száma. Az itt tanulók érettségi bizonyítványa egyenértékű egy felsőfokú nyelvvizsga bizonyítvánnyal – mondta Kis.

– Valóban ijesztőnek tűnhet, hogy bizonyos tantárgyakat angolul tanulnak, s nem is tagadjuk, hogy az első félévben sokkal többet kell tanulniuk, mint a többi diáknak. Ekkor tanulják meg az alapszókincset. Nem könnyű, viszont ma Magyarországon sehol nem lehet úgy megtanulni idegen nyelvet, mint a két tannyelvű osztályban. Olyanokat várunk, akik az angol nyelvtudást eszközként akarják használni. Legtöbben az osztályból nem is angol szakra mennek.