2024. július 17., szerda

Új oktatási törvény heteken belül?

A pedagógus-szakszervezetek elégedetlenek a tervezet több megoldási javaslatával

A szerbiai kormány elfogadta az oktatásügyi kerettörvény tervezetét. E törvényt akár már a hónap közepén meghozhatja a köztársasági parlament. A jogszabály tervezete egyes részleteiben a pedagógustársadalom heves tiltakozását váltotta/váltja ki. A kerettörvénnyel kapcsolatos álláspontokról is szó volt a Vajdasági Oktatásügyi Dolgozók Független Szakszervezetének pénteki szabadkai sajtótájékoztatóján.

– Az új kerettörvény bevezeti azt, hogy az iskolákat a diákok létszáma alapján pénzelik (most a tagozatok száma szerint folyósítják a pénzt). E kerettörvény elfogadását követően hat hónap áll az önkormányzatok rendelkezésére, hogy kidolgozza az óvodai és általános iskolai hálózat ésszerűsítésére vonatkozó mércéket, s ezeket azután 6 hónapon belül kell alkalmazni. A középiskolai hálózat esetében ezt állami szinten végzik el – hallottuk Zdravko Kovačtól, az említett pedagógus-szakszervezet főtitkárától. Országos szinten az átlagos osztálylétszám 12–17 tanuló. A vajdasági iskolákban ez az átlag valamelyest jobb, 15–17 tanuló. Mint már korábban kiszivárgott, a minisztériumi elképzelések szerint átlagosan 24 diák lenne egy-egy osztályteremben. Van, ahol több is, mert 34 feletti diáklétszám esetén lehet két osztályba osztani a tanulókat. Mint Kovač emlékeztetett rá, az állami elképzelések szerint az iskolák akkor lehetnek önálló intézmények, ha 700–900 fős diáklétszámmal rendelkeznek. Nem nyílnának néhány fős osztályok, mint amire most Szabadka több iskolájában is van példa, hanem iskolabuszokkal szállítanák a távolabbi intézménybe a diákokat.

– Ha a racionalizáció nem történik meg, drámaian lecsökkennek a fizetések a mind alacsonyabb diáklétszám miatt az oktatásügyben. Ám egy fontos feltételünk van ennek végrehajtásához: a munkaerő-felesleggé váló dolgozók számára megfelelő feltételeket kell teremteni, tisztességes összegű végkielégítést kell részükre fizetnie az államnak – hallottuk.

A szakszervezetek tiltakoznak a tanárok kötelező óraszámának emelése ellen (az eddigi 20 24-re emelkedne). Maradjon 18, illetve 20 tanóra.

.

********** Tanárverés – súlyos bűncselekmény

A magaviseletből kapott jegy is beleszámít majd az átlagosztályzatba. Ez is bekerült a törvénytervezetbe, a szakszervezetek javaslatára. Néhány éve volt egy kezdeményezés, hogy a pedagógus is hivatalos személy legyen. Ám nálunk a hivatalos személyre vonatkozó törvényes rendelkezés szerint a tanárok esetében ez nem lehetséges. Ezért az kerül be majd a büntető törvénykönyvbe, hogy a tanár bántalmazása súlyos bűncselekménynek számít, mondta Zdravko Kovač.

-------------- Jelena Zeljak, a VODFSZ szabadkai szervezetének elnöke elmondta, az elmúlt években a korábbi önkormányzat 1,5 kilométeren felül fizette a tanárok útiköltségét. Most azonban 4 kilométer felett kívánták ezt a városi illetékesek fedezni. A tárgyalások során az önkormányzat végül azt ajánlotta, 2,5 kilométer felett hajlandó fizetni az útiköltséget. Akik nem havi bérletet kérnek, azok 25 százalékkal kisebb összeget kapnak, mint a havi bérlet ára. A más községből érkező tanároknak csak a község határáig fedezik a költségeket. Ez a független szakszervezet számára elfogadhatatlan, a másik pedagógus-szakszervezet viszont elfogadta.