2024. augusztus 18., vasárnap

Az európai filmek hete

Hét nap, kilenc program, több mint hetven film -- 16. PALICSI FILMFESZTIVÁL

Szombaton veszi kezdetét Palicson a 16. Európai Filmek Fesztiválja, amelynek során a hat program keretében több mint 70 filmet nézhetnek meg a mozibarátok. A palicsi Szabadtéri Színpadon zajló versenyprogram filmjein kívül, amelyekre a belépődíj 200 dinár, a többi megtekintése ingyenes.

A versenyprogram filmjeit – többek között izraeli, német, francia, osztrák, magyar, holland, finn alkotásokat – esténként 21 és 23 órakor vetítik. Belépődíj mindkét filmre összesen 200 dinárért a helyszínen vásárolható. A szervezők ingyenes autóbuszjáratot is biztosítanak. A busz 20.15-kor indul Palicsra a szabadkai vasútállomás elől, majd a második film után indul vissza a palicsi Kisvendéglő elől. A szabadkai Jadran színpadon másnap 12 és 14 órakor megismételik az előző esti filmeket.

Ugyancsak Palicson tekinthetünk be a fiatal alkotók munkáiba is: az Evezős klubban vasárnaptól csütörtökig 21.30-kor. A vetítések után koncertek következnek. 23 órától a Női strandon is koncerteket szerveznek. A palicsi Abbázia moziban az idei Underground Spirit-díjas Uli M. Schüppel filmjei lesznek láthatók hétfőtől csütörtökig 19 órától.

Szabadkán több helyszínen is látogathatók a programok: a Szabadegyetemen hétfőtől péntekig 16.30 órától új finn filmeket, vasárnaptól péntekig 18.30 órától pedig új magyar filmeket láthatunk, mint például Till Attila Pánikját, Alföldi Róbert Nyugalmát vagy Hajdu Szabolcs Off Hollywoodját.

Ugyanezekben az időpontokban zajlik a Párhuzamok és ütközések program is a Jadran színpadon. Hétfőtől csütörtökig naponta két filmet nézhetünk meg, többek között orosz, szerb, szlovák, lengyel, cseh, bolgár alkotásokat. A Szabadegyetemen láthatóak az Eco Dox filmjei is, amelyek többnyire környezetvédelmi témát boncolgatnak. Ezeket vasárnaptól csütörtökig vetítik 17 órakor. A belépés ingyenes.