2024. augusztus 18., vasárnap

Teljesült első kívánságok

A középiskolába iratkozott diákok legnagyobb százaléka az észak-bácskai oktatási körzetben a kívánságlistájuk első helyén feltüntetett szakra jutott be

Ahogy azt Danica Pešikan körzeti iratkozási megbízottól megtudtuk, például Szabadkán, az Egészségügyi Középiskolában az egészségügyi nővér-technikus szakra magyar tannyelven mind a 30 férőhelyet betöltötték, s közülük 28 tanuló a kívánságlistáján első helyen tüntette fel ezt a szakot, ketten pedig második helyen. A Közgazdasági Középiskolában a magyar tannyelvű tagozatokon a szakácsok tagozatán 24 tanulóból 23-an ezt a szakot és iskolát tüntették fel legelőször a kívánságlistájukon, csupán egy tanuló listáján szerepelt másodikként. A közgazdász-technikus szak leendő magyar és szerb tagozatára pedig ugyanaz jellemző: a 30-30 diák mindegyikének ez volt az első kívánsága, míg a magyar tannyelvű pénzügyi-technikus szakon a 30 tanuló közül húsznak volt ez az első kívánsága, a szerb tagozaton pedig mindenki, aki ide bekerült, ezt jelölte meg elsőként.

A szabadkai Svetozar Marković Gimnáziumban a magyar tannyelvű társadalmi-nyelvi szakon és a társadalomtudományi–matematikai szakon is a 30-30 felvett diáknak az volt az első kívánsága, hogy épp ide iratkozhasson be. A Kosztolányi Dezső Gimnáziumban is ez a helyzet.

A Műszaki Középiskolában a tanulók 85 százalékának, a Politechnikai Középiskolában 80, a Vegyészeti-technológiai Iskolában pedig 75 százalékának sikerült az elsődlegesen feltüntetett szakra beiratkozni.

Topolyán a Dositelj Obradović Gimnázium és Közgazdasági Középiskolában a gimnáziumi szakon a beiratkozott magyar és szerb tanulóknak is a 90 százaléka épp ezt az intézményt és irányzatot választotta legszívesebben.

Danica Pešikan kiemelte, Szabadka vonzóereje is megnövekedett, ugyanis szép számban iratkoztak ebbe a városba Zombor és környékéről, Magyarkanizsáról, Csókáról, Szenttamásról is.