2024. szeptember 2., hétfő

Veszélyben a VMMI működése

Az MNT gyorssegélyért folyamodott a magyar kormányhoz

Tudomásunkra jutott, hogy a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet működésére a tartományi költségvetésből csak az első negyedévre utalták át a pénzt. Így az intézetben folyó munka és az alkalmazottak fizetése is kérdésessé vált. Mivel az intézet alapítói a Magyar Nemzeti Tanács és a Tartományi Képviselőház, ezen szerveknél érdeklődtünk a támogatás több hónapos késése miatt.

Mivel a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet munkájának nyomon követése tartományi szinten a Művelődési Titkársághoz tartozik, Juhász Attilát, az illetékes titkárság segédtitkárát kérdeztük, miért nem utalták át ezen kisebbségi intézmény működésének föltételeit biztosító keretösszeget:

– A Tartományi Végrehajtó Tanács az év elején mind az öt, a Tartományi Képviselőház által alapított intézménynek (a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, valamint a horvát, a szlovák, a román és a ruszin művelődési intézetek) folyósította az első negyedévhez szükséges működési keretet, de azóta nem tudott pénzt utalni. A tartományi költségvetés súlyos anyagi gondokkal küszködik, ezért van a csúszás. Szükség lesz a költségvetés módosításra, de a fölvállalt kötelezettségétől a tartomány nem áll el. Erről az öt intézetről tudni kell, hogy jelenleg legáldatlanabb helyzet a Vajdasági Magyar Művelődési és a Vajdasági Horvát Művelődési Intézetben alakult ki. A román, a szlovák és a ruszin intézetek később alakultak, és keretösszegeiket csak részben használták fel. Milorad Đurić Tartományi Művelődési Titkárnak már kétszer jeleztem a problémát, és a pénzügyi titkárságon sürgettük az intézetek pénzelését. Még így is, hogy a művelődési titkárságon belül az intézmények pénzelése prioritást élvez, így sem tudtak kifizetéseket eszközölni, viszont azt ígérték hogy a hónap végéig rendeződnek a problémák. Nagyon remélem, hogy a Tartományi Végrehajtó Tanács tartani is tudja az ígéretet – mondta az illetékes.

Józsa László, az MNT elnöke elmondta, hogy kétmillió forintnak megfelelő pénzösszeget remélnek a magyar kormánytól:

– Amikor a VMMI-ről beszélünk, szem előtt kell tartani, hogy az alapítói státusz szempontjából a finanszírozás felelőssége a tartományi kormányzatra hárul, az MNT-re pedig az igazgatással kapcsolatos kötelezettségek. Ebben a helyzetben arról van szó, hogy a tartományi költségvetés súlyos problémákkal szembesül, feltöltődése az elvárthoz és a szükségeshez képest lényeges mértékben lemaradt. Ez okozza, hogy hosszú ideje költségvetési támogatás átutalására nem került sor. Ebben a helyzetben az az út, amelyen az MNT úgymond kibokszolja a tartományi költségvetésből a pénzt, járhatatlan. Így tehát tűzoltó jelleggel más támogatási forrásokat kutatunk. Egészen konkrétan, magyar kormányzati segítségért folyamodtunk, és nagy valószínűséggel kétmillió forintnak megfelelő gyorssegélyt tudunk a miniszterelnöki hivataltól kieszközölni. Ez ügyben ma konzultálok ismét a miniszterelnöki hivatallal. Azt azonban hozzá kell tennem, hogy semmilyen magyar támogatási forrás nem helyettesítheti a költségvetési finanszírozási kötelezettséget – mondta Józsa.