2024. augusztus 18., vasárnap

Megbocsátani, de hogyan?

Idén a fesztiválon külön programban láthatunk új finn filmeket – Dome Karukoski: nem hiszek a végzetben -- 16. PALICSI FILMFESZTIVÁL

Hogyan lehet megbocsátani a szülőnek, ha súlyos hibát követ el a gyermekei ellen? Meg kell-e egyáltalán bocsátani? – erre a kérdésre is kereste a választ Dome Karukoski filmje, A fekete lepkék háza című, amely a palicsi filmfesztivál új finn filmek ciklusában volt látható. A rendező a fesztivál sajtótájékoztatóján elmondta, nem kell és nem is lehet mindenkinek mindenért megbocsátani, de az embernek késznek kell lennie a megbocsátásra, a megbocsátás képességével rendelkeznie kell.

– Én nem hiszek a végzetben, a fatalizmusban, ezért akartam olyan filmet csinálni, amely objektív – hallottuk a rendezőtől, aki a finnekről és a finn filmgyártásról is mesélt nekünk – A finn depressziós nemzet. A finnek elég depressziósak, nagy részük kifejezetten konzervatív, és általában azt hiszik, hogy a világon és az életben minden rossz feléjük irányul, meg vannak győződve róla, hogy nem hathatnak a saját életükre. Én Cipruson születtem, ezért én hiszek az ellenkezőjében. Hiszem, hogy hathatok a saját életemre. A fekete lepkék házát is úgy próbáltam megalkotni, hogy a szomorú történetbe is kerüljön némi humor, ne legyen túl depresszív.

Mint megtudtuk, Finnországban a mozifilmre szóló jegyek 23 százalékát adják el hazai, azaz finn filmre.

– A '80-as években elég rossz filmeket készítettek a finnek, s ezért el is veszítették a közönségüket. Most a fiatal alkotók szeretnék visszavonzani, megnyerni a finneket a finn filmnek – mondta Karukoski – Finnországban meg kell felelni bizonyos elvárásoknak. Az országban három forrás is támogatja a filmkészítést, de ha négy kategória valamelyikébe nem esik bele a készülendő film, akkor nehéz megfelelő finanszírozást szerezni. Nagyon nehéz független filmet alkotni Finnországban. Nekem szerencsém van. Sikerült a filmalkotók közül fókuszba kerülnöm. Az én filmjeimet könnyű finanszíroznia a producereknek, mert találnak rá nemzetközi támogatási lehetőséget is.

Dome Karukovskinak két filmje is bekerült az új finn filmek ciklusba. Idei alkotását, A tiltott gyümölcs címűt ma 16.30 órai kezdettel vetítik Szabadkán a Szabadegyetemen. Emellett az érdeklődők ebben az időpontban és ezen a helyszínen péntekig kaphatnak betekintést a finn filmgyártás legújabb alkotásaiba.