2024. augusztus 18., vasárnap

Román film nyert

A legboldogabb lány a világon című alkotás érdemelte ki a legjobb filmnek járó Arany Torony-díjat a palicsi filmfesztiválon
A nemzetközi kritikusokból álló zsűri A kísérőrendezvényekkel együtt július 8-ától zajló palicsi 16. Európai Filmek Fesztiválján mintegy 90 filmet láthatott a mozibarát közönség. Az idei válogatás Nikolaj Nikitin szelektor szerint a komédiát és melodrámát ötvöző alkotásokban bővelkedett, s ismét gazdag betekintést nyújtott az európai filmek világába.

A holland–francia–román–japán koprodukcióban készült, Romániában forgatott, Radu Jude rendezte A legboldogabblány a világoncímű film lett az idei versenyprogram legjobb alkotása, és érdemelte ki így az Arany Torony-díjat. Ezt az Alberto Barbera olasz filmkritikus, a Velencei Filmfesztivál volt igazgatója, Tolnai Szabolcs szabadkai rendező, Samuel Finzi bolgár színész, Gloria Scola spanyol újságíró és Peter Zewrel, a Bécsi Filmalap igazgatója összetételű nemzetközi zsűri hirdette ki tegnap, pénteken. Az indoklás: egy egyszerű történetet nagyon érdekes módon bemutató alkotásról van szó, amely bár „csupán” egy korántsem egyszerű reklámfilmforgatásra invitálja a mozinézőt, valójában egy fiatal lány álmaiért való küzdelmét mutatja be. A legjobb rendezőnek járó Palics Torony-díjat Pavel Bardin vihette haza a játékfilm és dokumentumfilm elemeit mesterien és nagyon provokatív módon ötvöző munkájáért, a Russia 88 című orosz film rendezéséért. A zsűri – főként a főszereplőnő nyújtotta alakításért – különdíjban részesítette a Christophe van Rompaey rendezte Moszkva, Belgium című filmet, s ugyanez a belga alkotás kapta meg a FIPRESCI-díjat, a szerbiai kritikusok díját is.

A nemzetközi kritikusokból álló zsűri (Ivana Nanut zágrábi újságíró, Nebojša Popović belgrádi filmkritikus és Phillip Bergson angol filmkritikus, forgatókönyvíró) a fesztivál Párhuzamok és ütközések programjának filmjeit értékelte, és egyöntetű döntésük szerint a legjobb filmnek járó elismerést, a Gorki List Tolerancia-díjat a bolgár Zift című alkotásnak ítélték oda, melynek rendezője Javor Gardev, s amely film elegánsan, de célratörően mutatja be a bolgár társadalom szélére sodródottakat 1940 és 1960 között.

A zsűri különdíjat is adományozott, amelyet idén egy szerb alkotás, Marko Novaković megrendítő filmje a Valaki mégis vár rám című kapott meg. Mint megtudtuk, ez a film tévédrámának készült, de a zsűri szerint a mozikba is el kellene jutnia, s remélik, hogy ezzel az elismeréssel támogatni tudták a filmet a mozi felé vezető úton.

Radoslav Zelenović fesztiváligazgató és Blažo Perović, a főszervező Szabadegyetem igazgatója az idei utolsó, azaz a pénteki sajtótájékoztatón elmondta, elégedettek az idei fesztivállal, a hozzánk érkező vendégek számával, a rendezvény visszhangjával. Persze, mint minden fesztiválon, itt is megtörtént, hogy nem mindenki tudott eljönni, így sajnos Predrag Miki Manojlović neves szerb színész sem, hogy átvegye a Lifka Sándor-életműdíjat, ám levélben kifejezte köszönetét.

Az utolsó napokban vetített filmek között megtalálhattuk az Ördögváros című, a mai szerb társadalom legkülönbözőbb rétegeit leplezetlenül, őszintén bemutató filmet is. Vladimir Paskaljević filmjének premierjét telt ház ünnepelte a Szabadtéri színpadon. A vásznon viszontláthattuk az általunk is jól ismert színészeinket, Béres Mártát, Erdély Andreát és Balázs Áront is. Az ezt követő magyar filmre, Sopsits Árpád A hetedik kör című alkotására ugyan már kevesebben voltak kíváncsiak, de aki megnézte a megrendítő alkotást bizonyára nem bánta meg az éjszakába nyúló mozizást. Sokakat vonzott a vetítővászon elé az új magyar filmek ciklusában csütörtökön Hajdu Szabolcs OffHollywood című alkotása, amely a filmkészítés világának bemutatásán keresztül bírálja a társadalmat és pénteken Alföldi Róbert Nyugalom című filmje is, amely egy különös anya-fia kapcsolatot tárt a nézők elé.

A fesztivál főprogramja pénteken este zárult, ám a jövő héten a palicsi Szabadtéri színpadon a fesztivál kísérőrendezvényeként még levetítik a legújabb slágerfilmeket.