2024. augusztus 18., vasárnap

Vajon kirándulnak-e?

Az iskolákban csökken a kirándulások száma: sem az intézménynek, sem a szülőknek nincs rá kerete

Az adai Cseh Károly Általános Iskolában nem tartják valószínűnek, hogy egyáltalán belekerül az évi tervbe osztálykirándulás. Az adai nem az egyetlen iskola, amelyik esetleg így dönt, ugyanis az osztálykirándulásokkal kapcsolatos, szeptembertől már minden iskolát érintő új szabályok teljesíthetetlenek – elsősorban anyagi szempontból, ugyanis az iskolának például 25 ezer dinárba kerülő hirdetést kell megjelentetnie egy országos szintű napilapban az utazási irodák számára.

Az iskolák így egyéb megoldásokat keresnek. Kerékpártúrákat, piknikezést szerveznek, mondván, az is fontos, hogy a diákok saját környezetüket megismerjék.

– Az utazási irodákkal a szülők is szerződést köthetnek, s így nem mint iskola mennek el kirándulni, hanem ez már magánszemély szervezése – hallottuk Sziráki Mihálytól, az adai iskola igazgatójától, akinek a véleményét a napidíjakkal kapcsolatban is kikértük: – A felelősséghez mérten nem kapnak elég napidíjat a tanárok. A szülők tanácsa által meghatározott napidíj nálunk gyermekenként 300 dinár. Persze arról is hallottunk, hogy a tanár a havi átlagkereset öt százalékát kapja meg az államtól, s a szülők ezen felül megszavazhatnak bizonyos összeget a tanár számára gyermekenként. Nos, húsz gyerekkel 2500 dinárért nem tartom valószínűnek, hogy például az osztályfőnök ráér. Ha az iskola évi tervébe nem kerül be az osztálykirándulás, akkor ez azt jelenti, hogy az iskola nem is szervez osztálykirándulásokat, s így maradnak az egyéb megoldások. Például, hogy a szülő szervezzen kirándulást. A másik dolog, hogy a szülők természetesen megpróbálnak a lehető legtöbbet megadni a gyerekeiknek, de sokan lemondják a kirándulásokat, nincs meg a rávaló.

Az adai iskola elégedett a rendőri ellenőrzéssel, ugyanis az előírások szerint a közlekedési rendőrségnek – természetesen nemcsak Adán, hanem mindenhol – kötelezően át kell néznie az osztálykirándulásra induló autóbuszokat. Arról, hogy hogyan is zajlik egy ilyen ellenőrzés, KovácsJózsef a szabadkai közlekedési rendőrség parancsnokhelyettese mesélt lapunknak.

– A közlekedési törvény szabályai szerint a közlekedési rendőrség fokozottan ellenőrzi az osztálykirándulásra induló autóbuszokat. Az iskolából kérvényt kapunk, amelyben leírják, mikor és honnan indul az autóbusz. Általában két rendőr megy ki a helyszínre. Természetesen leellenőrizzük a forgalmi engedélyt, a regisztrációt, a jogosítványt. Fontos, hogy mindenkinek jusson ülőhely, mert ellenkező esetben csak annyi diák mehet, amennyinek van ülőhelye. A zéró tolerancia értelmében egyetlen százalék alkohol sem lehet a sofőr vérében. Ezt is ellenőrizzük, alkoholtesztet végzünk, s eddig még nem is találtunk olyan vezetőt, aki alkoholt ivott volna. Az autóbuszban lévő tachométer tachográfja jelzi, hogy mennyi időt töltött vezetve a sofőr. Két napra visszamenőleg kérjük el a tachográfokat. A szabályok szerint 24 órából 8 órát vezethet a sofőr, s 5 óra elteltével 30 perces szünetet kell tartania. Mindezt kimutatja a tachográf. Éjszaka nem szabad vezetni! Az autóbuszt is ellenőrizzük: rajta van-e a különjárat feliratú tábla, elöl is hátul is a megfelelő helyen, s a többi közlekedő jármű miatt azt is fel kell tüntetni táblával, hogy a busz maximum 70 km/h-s sebességgel haladhat. Az abroncsokat, a gumikat, az irányjelzőket, a fényszórókat is ellenőrizzük. A legtöbb négy éves autóbuszok esetében a hat hónaptól nem idősebb műszaki vizsga eredményeit kérjük el, az öregebb autóbuszok esetében 5 naptól nem régebbi vizsga eredményét. Ha a rendőr gyanúsnak tartja az eredményt, joga van elküldeni az autóbuszt újabb műszaki vizsgára. Ilyenkor vagy másik autóbuszt kell küldenie a vállalatnak, vagy el kell napolni a kirándulást. Ez történik akkor is, amikor műszakilag nem megfelelőnek minősítik a buszt. Ekkor a rendőr kizárja a forgalomból, és műszaki vizsgára küldi. A műszaki vizsga eredményét pedig el kell juttatni a rendőrségre. Ellenőrizzük a kötelező felszerelést is: tachométer, tűzoltókészülék, elsősegélydoboz, égőkészlet, háromszög, legalább két kalapács.

2009-ben 184 bejelentkezés érkezett Szabadka községből és környékéről. Beszélgetőtársam májusi adatokkal tudott szolgálni, ekkor sok kirándulást szerveznek. Májusban 105 bejelentkezés érkezett és 150 autóbuszt néztek át (egy iskolából olykor több autóbusszal indulnak kirándulni). Ebben az időszakban két hiányosságot észleltek. Mindkét esetben érvényes volt a műszaki vizsga, de az ellenőrzést végző rendőrök szerint a jármű nem felelt meg minden követelménynek, így ezeket a buszokat kizárták a forgalomból, újabb műszaki vizsgára küldték, a buszokat üzemeltető vállalat pedig egy órán belül másik autóbuszokat küldött.

Beszélgetésünk során persze az utóbbi időben bekövetkezett sajnálatos balesetekről is szót ejtettünk. Többek között arról is, amikor május végén Niš közelében két, kirándulni induló gyerekeket szállító autóbusz ütközésekor életét veszítette egy 13 éves kislány, aki az ütközés pillanatában éppen az autóbuszban cukorkát osztogatott, ugyanis aznap ünnepelte születésnapját.

– Ez nagyon szomorú eset. Sajnos erre a rendőrségnek már nincs kihatása. Nem lett volna szabad megengedni, hogy a kislány a buszban sétáljon – mondta Kovács József.