2024. július 17., szerda

A 20. század madarai

Kalmár Ferenc szabadkai szobrásznak kiállítása nyílik Budapesten

Kalmár Ferenc szabadkai szobrászművész kiállítása szeptember 9-én nyílik meg Budapesten, a Közép-Európia Kulturális Intézetben. A 81 éves művész mintegy 30 szobrát láthatják a magyar fővárosban az érdeklődők. A kiállítás és a katalógus szerzője Nina Krstić , a jagodinai Naiv és Marginális Művészetek Múzeumának igazgatója. A kiállítás magyarországi kurátora és a katalógus szövegének fordítója Balázs- Arth Valéria . A retrospektív kiállítást Budapest után Szabadkán és a tervek szerint Újvidéken, Belgrádban, majd Jagodinán láthatja a közönség.

Az Európai Utas folyóirat 4 oldalt szentelt Kalmár Ferenc munkásságának, gazdag képanyaggal illusztrálva. Ebben részletet közölnek a katalógusból, s Balázs -Arth Valéria A 20. század madarai című írása is megjelent:

– Nagyon szeretem Kalmár Ferenc szobrait, mert nagyon jók, különlegesek. A jagodinai múzeum tavaly már bemutatkozott Budapesten, s most örülök, hogy ennek az együttműködésnek a keretében épp Kalmár Ferenc szobrainak bemutatásával kezdődik az önálló kiállítások sora. Mint ismeretes, Kalmár a jagodinai Naiv és Marginális Művészetek Múzeumának életműdíjasa – mondta Balázs-Arth Valéria.