2024. július 18., csütörtök

A diákok száma csökken, a tanügyieké növekszik

Ismét téma a racionalizáció az oktatásügyben. Azaz, meg sem szűnt. Most a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közelgő látogatása miatt került újra előtérbe, ugyanis a hírügynökségi jelentések szerint a kormány a deficit növelését úgy kívánja elérni a nemzetközi pénzügyi szervezetnél, hogy cserébe felkínálja a létszámcsökkentést az államapparátusban, az oktatásügyben és az egészségügyben.

Az érvek vitathatatlanul az ésszerűsítés szükségessége mellett szólnak. Ami az oktatást illeti, 2004-ben 113 000-ről 131 000-re ugrott a tanügyben dolgozók száma, majd 2006-ban 125 000-re csökkent, hogy aztán tavaly újabb rekord dőljön meg, amikor 133 000 embert jegyeztek az oktatásügyben. Žarko Obradović oktatásügyi miniszter a Blicnek kijelentette, hogy a rendszer hatékonyságán dolgoznak, de a legtekintélyesebb szakszervezetek és a Pénzügyminisztérium véleményezése és beleegyezése nélkül semmit sem tesznek. Mint mondta, évről évre kevesebb a diák, a tanügyiek száma pedig egyre csak növekszik. Legalább három és félezer foglalkoztatott eleget tesz a nyugdíjba vonulás egyik, vagy mindkét feltételének. A miniszter kijelentése szerint mindezzel tisztában vannak a szakszervezetek és a Pénzügyminisztérium is, de a velük való tárgyalásokon senki sem emlegette a munkafelesleg esetleges elbocsátását.

Az ésszerűsítés mégis megkerülhetetlen lesz. Ennek legjobb bizonyítéka, hogy az oktatásra szánt 103 milliárd dináros idei költségvetési szeletből nem kevesebb mint 96 milliárdot a bérekre fordították.