2024. augusztus 18., vasárnap

Átirányítva

Két szabadkai iskolában megtörténtek az ésszerűsítés első konkrét lépései

– Szabadkán eddig két iskola tett konkrét lépéseket az iskolahálózat ésszerűsítését illetően, a Matko Vuković és a Miloš Crnjanski. Ezen iskolák közelében lévő iskolák igazgatóival való megbeszélés után úgy áll a helyzet, hogy a Matko Vukovićban hárommal, a Miloš Crnjanskiban pedig kettővel csökkent az osztályok száma, tehát a szomszédos iskolákba irányítják át a diákokat, hogy megfelelő létszámú osztályok működhessenek iskoláinkban.

Hogy ez mit jelent a magyar diákok számára? Azt, hogy a magyar osztályok diáklétszáma is megnövekszik. Ez a diákok számára is fontos, mert a tanulók, nemzeti hovatartozástól függetlenül, nem lehetnek elmagányosodottak az osztályokban, közösségbe kell tartozniuk. A nemzeti kisebbségek esetében az osztályokban a tanulók létszáma minimum 15, s nem 25, mint a szerb tagozatok esetében, de várhatóan az illetékes minisztérium tolerál néhánnyal kevesebb tanulói létszámot. Ezekben az iskolákban, ahol már elvégezték az ésszerűsítést, nincs munkaerő-felesleg, mert a két említett iskola tanárait másik iskolába helyezték át, ahol tanítókra, tanárokra volt szükség – hallottuk Ljubica Kiseličkitől, Szabadka polgármesterének oktatási kérdésekkel megbízott tanácsadójától, akitől azt is megtudtuk, a VMSZ-től eddig még nem kaptak javaslatot az ésszerűsítéssel kapcsolatban, várhatóan a jövő héten beszélnek majd erről, továbbá mind a Magyar Nemzeti Tanács mind a Horvát Nemzeti Tanács javaslatait szem előtt kívánják tartani.

Kiselički arról is beszámolt, hogy ezentúl azoknak az utazó tanároknak térítik meg az útiköltséget, akik 2,5 kilométerről illetve ettől távolabbról utaznak a munkahelyükre, és akik nem a jegyet kérik, hanem a pénzösszeget, azok a jegy értékének 75 százalékát kapják meg. Újdonság az is, hogy Szabadkán mindegyik általános iskolában egyszerre történik majd meg a délelőtti és délutáni váltások cseréje, mégpedig mindenhol havonta, elsősorban a Zeneiskolába járó diákok és a különböző iskolán kívüli foglalkozások miatt.

Müncheni támogatás

Bútorokkal és taneszközökkel kívánja támogatni a szabadkai iskolákat München városa – tudtuk meg Slobodan Čampragtól, Szabadka község oktatási tanácsosától, aki a támogatás összegéről nem tudott információval szolgálni, mivel nem készpénztámogatásról van szó, viszont annyit elmondott, hogy az említett eszközök várhatóan az év végéig megérkeznek. A támogatást biztosító város július végén 22 szabadkai, nagyfényi és palicsi diákot is vendégül látott öt napig. Az elutazott diákok kiválasztásának elsődleges szempontja a szociális helyzet volt.

Elektronikus napló

Az Európai Oktatásügyi Bizottság és az Oktatásügyi Minisztérium közös projektumaként minden szabadkai általános iskola kaphat egy szoftvert, egy ún. elektronikus naplót. Ez azt jelentené, hogy minden diáknak lenne saját kódja, és a szülő ennek segítségével tájékozódhat az internetes oldalon gyermeke tanulmányaival kapcsolatban, emellett a szülő minden változásról sms-ben is kap értesítést – hallottuk Čampragtól. A projektum értéke megközelítőleg négymillió dinár.