2024. július 18., csütörtök

Kis cipő, kis táska, nagy kiadás

A mintegy 20 000 vajdasági elsős a Tartományi Végrehajtó Tanács anyagi támogatásának köszönhetően jut ingyenes tankönyvcsomaghoz

Nem ismeretlen fogalom az ingyenes tankönyvcsomag a világon, de még a szomszédságban sem. Horvátországban takarékoskodásra hivatkozva az új miniszterelnök asszony éppen véget vetett a már-már bejáródott rendszernek, Magyarországon a tartós betegek, a három- vagy többgyermekes családok, egyedülálló szülők gyermekei, a rendszeres gyermekvédelemben részesülők még mindig jogosultak rá. Viszont édeskevés olyan ország lehet, mely éppen a gazdasági válság kellős közepén adja rá a fejét, hogy az általános iskola első osztályába induló mintegy 80 000 kisdiáknak ingyen oszt tankönyveket. Szerbiában pedig most épp ez történik.

Nem vitás, hatalmas segítség ez a szülőknek, még akkor is, ha a kis cipő, a kis táska és a többi szükséges felszerelés így is nagy tételt jelent a családi költségvetésben. A tankönyvnyomtatás nem kis tétel, persze, az államkasszát tekintve sem. Žarko Obradović oktatásügyi miniszter – aki nem vitás, hogy ilyen mód igyekszik emlékezetessé tenni nevét –, bevallása szerint 170 millió dinárt különítettek el a „pionír vállalkozásra”. A mintegy 20 000 vajdasági kis elsős ingyenes tankönyveit azonban a Tartományi Végrehajtó Tanács anyagi támogatásának köszönheti.

Az ígéreteknek megfelelően augusztus 15-éig leszállították a könyvcsomagokat a legtöbb iskolába, melyeket minden Szerbiában alkalmazott tanítási nyelven kinyomtattak. A tanítók maguk választhatták ki, hogy a minisztérium által engedélyezett tankönyvek közül melyeket fogják használni. Az elsős diákok pedig hamarosan kézbe vehetik a kölcsönbe kapott tankönyveket. A tanév végén ugyanis vissza kell adniuk minden könyvet a gyakorlókönyvek kivételével, melyekbe értelemszerűen, jegyzetelnek. A tervek szerint ezeket a gyakorlókönyveket újranyomtatják a következő generációnak, a jövőre első osztályba indulóknak. Az idei elsősök, vagyis a jövő évi másodikosok pedig újra ingyen tankönyvet kapnak majd, és így tovább, mindaddig, míg alsóba járnak.

Mint megtudtuk, hat kötelező tárgyhoz járó tankönyv található a csomagban, melyeket egy szakbizottság választott ki, a bizottságban a Nemzeti Oktatásügyi Tanács, az oktatásügyi minisztérium, néhány kiadó, és a Szerbiai Tanítók Egyesülete képviseltette magát. Ez a bizottság 44 tankönyvcsomagot választott ki tíz kiadótól, s ezek közül választhattak a tanítók aktívái. A kiskereskedelmi árakhoz viszonyítva 25–30 százalékkal olcsóbban nyomtatták ki ezeket a könyveket, legalábbis a minisztérium és a kiadók szerződése erre utal. A projektum megvalósításában a minisztérium mellett aktívan részt vett a tartományi kormány, mely a vajdasági diákok kiadásait vállalta magára, valamint Belgrád, Čačak és Jagodina önkormányzata, melyek a városi kasszát nyitották meg a kisdiákok és szüleik gondtalanabb tanévkezdése miatt.

Nedeljko Đorđić, az újvidéki Đorđe Natošević iskola igazgatója elmondta, hogy az intézményben a tanév végén bizonyítványosztáskor kell majd visszaadni a tankönyvcsomagot, azok a gyerekek pedig, akik tanév közben iskolát váltanak, akkor adják vissza, amikor a dokumentumaikat átveszik. Gondok merülhetnek fel, ha a diákok sérült könyveket adnak vissza, erről majd a tanító és a pszichológiai-pedagógiai szolgálat közösen dönt, mondta az igazgató. Ez persze csak elképzelés, mert a minisztérium ezidáig nem adott ki konkrét utasítást a „hogyan eljárni”- kérdésre abban az esetben, ha a kölcsönkapott tankönyveket tönkreteszik, vagy hasznavehetetlenné teszik, illetve kisebb-nagyobb sérüléseket ejtenek rajta, mondta az igazgató.

Minden tankönyvet őrizni kell, mert előreláthatólag három évig lesznek használatban, vagyis három nemzedék tanul belőlük. Legalábbis addig, amíg el nem szakadnak.

Vajon hány ingyen tankönyv lapul ezekben a táskákban? (Molnár edvárd felvétele)

Postai rendelés, ingyenes szállítás

Kevesen élnek az állami tankönyvkiadó kínálta lehetőséggel, hogy postai rendelést adjanak le a tankönyvcsomagra, melyet aztán ingyen házhoz szállítanak. A szerbiai Tankönyvkiadó Intézet ugyanis évek óta nem tud megoldást találni a szeptember eleji tolongás elkerülésére, ezért lehetővé teszi, hogy a 011/360-77-09-es telefonszámon, vagy bármely postai tolóablaknál, de még az intézet honlapján is: zavod.co.rs megrendelhetőek legyenek kiadványai, melyeket három napon belül postai úton a megadott címre kézbesítenek, és a szállítási költséget nem számolják fel.