2024. július 18., csütörtök

Globális és lokális irodalom

Közel hatvan szerbiai és külföldi író vendégeskedett a hét folyamán Újvidéken a 4. Nemzetközi Irodalmi Fesztiválon

Közel hatvan szerbiai és külföldi író vendégeskedett a hét folyamán a tartományi székvárosban a 4. Nemzetközi Irodalmi Fesztivál vendégeként. A Vajdasági Írók Egyesülete szervezésében augusztus 24-e és 27-e között az írók ezúttal is az Ifjú Párok terén olvastak fel műveikből, és találkoztak az olvasókkal. Jovan Zivlak igazgató szerint a város a fesztivál által teret adott az irodalmi gondolkodás, és korunk irodalma dinamikus megnyilvánulásának. A külföldi írók között magyarországi vendégek is voltak, úgymint Cserna Szabó András, Csehy Zoltán, Józsa Márta, Bozsik Péter, Orbán György.

Ennek az angol írónak adják át a fiatal tehetségeknek járó Branko-díjat

A fesztiváli napokon 21 órától írók mutatkoztak be, a délutáni órákban pedig Újvidék jellegzetes urbánus helyein irodalomkritikai véleménycserét tartottak a modern költészetről, a nemzeti irodalmakról, az irodalmi szemléletekről, és egyebekről. A fesztivál alkalmával minden évben átadják a fiatal tehetségeknek szánt Branko-díjat, melyet ezúttal az angol Sean O'Brian érdemelt ki. A díjat hagyományosan Karlócán adják át.

A négy fesztiváli nap rendhagyó rendezvénye volt az Irodalom és identitás: globális/lokális elnevezésű szimpózium, melynek munkájában 15 kimagasló szerbiai kritikus, filozófus és író vett részt. Az est moderátora Losonc Alpár volt, a felszólalók közül Bányai János az identitásról, mint a más elfogadásáról értekezett. Emlékeztetett Bori Imre tanulmánykötetének időszerűségére, a 2000-ben megjelent Identitáskeresőben című kötetre, mely a vajdasági magyar kisebbségi kultúra keresztmetszetét adja a XX. század második felében. Bányai hangsúlyozta, hogy a hagyomány az utókor választásának függvénye, mivel az utókor valamit elfelejt, de valamit megjegyez. Faragó Kornélia szerint a kis népek és a kisebbségi nemzetek irodalmának nincs nagy keresnivalója a globális kapitalista színen. Figyelmeztetett a szórakoztatóipar mértéktelen térhódítására és az angol nyelv általános elterjedésére, ami kizárja a mást, a másmilyent. A megoldás talán a regionalizációban van – szögezte le többek között –, ami leegyszerűsíthetné a lokális és a globális összetett viszonyrendszerét.