2024. július 18., csütörtök

Megtartják a Csépe-napot

A pénzhiány ellenére nem szakad meg az irodalmi nap hagyománya – Civil szervezetté alakul az emléknap

A pénzhiány és az a tény, hogy sem az állami szervek, sem pedig az alapítványok a második fél évre még nem írták ki pályázataikat, komolyan kérdésessé tették az idei Csépe Imre Irodalmi Emléknap megtartását Kishegyesen.

Az irodalmi nap bizottsága a hét végén ifj. Virág Gábor elnökletével megtartott ülésén úgy határozott, hogy nagyon szerény keretek között, de az idén is megtartják az irodalmi napot, mégpedig az egyéb rendezvényekre való tekintettel ezúttal szeptember 23-án.

Az emléktábla megkoszorúzására idén Németh Istvánt kérik fel, majd ezt követően az emlékbizottság díszülését Fehér Ferenc-verssel kezdik, tekintettel arra, hogy esetében is évfordulót ünneplünk, s mivel a Csépe-nap egyik megálmodója és szervezője volt a díszülésen, ezért méltatni fogják irodalmi munkásságát. Mivel az idén a magyar nyelv éve van, egy nyelvészt fognak felkérni egy nyelvvel foglalkozó előadásra. Az évfordulókról való megemlékezés az idén 75 éves Híd jegyében zajlik majd, egy irodalmi délután keretében. A szokásos kiállítás is a Hídhoz kapcsolódik, Kishegyesen is bemutatják a Forum Kiadó Híd-kiadványokból készített kiállítását. Az Aranyeső elnevezésű vers- és prózamondó versenyt, az emléknaphoz hagyományosan kapcsolódó rendezvény szintén egy jubileumhoz kapcsolódik, mégpedig Benedek Elek, nagy magyar mesemondó jubileumához. A diákok a vajdasági magyar népmesékből készülhetnek a versenyre, s a legjobbak elkerülnek a később sorra kerülő oromhegyesi megmérettetésre. A bizottság úgy döntött, hogy a felkészítő tanárokat is elismerésben részesíti.

A korábbiakban is többször felvetődött, hogy az irodalmi emléknapot önálló civil szervezetként kellene működtetni, mindenekelőtt a sikeresebb pályázati szereplés érdekében. Az emléknap ugyanis jelenleg a művelődési egyesület keretébe tartozik és az egybetartozás csökkenti a sikeres pályázati szereplés esélyeit. Az ülésen ismét felvetődött a tiszteletbeli elnök kérdése, de mint elhangzott, erre vonatkozóan az alapító dokumentumoknak kell pontosan rendelkezniük, akárcsak a működés más szabályairól is. A civilszervezet megalakítását az idei Csépe-napokat követően azonnal megkezdik és a tervek szerint az év végéig meg is alakítják az önálló egyesületet.