2024. augusztus 18., vasárnap

Az ötödikeseknek is

Folytatódik a szerb nyelvi felzárkóztató képzés – Idén a magyar ajkú ötödik osztályosokat is bekapcsolják

Tavaly májusban kezdeményezte a Magyar Nemzeti Tanács Intéző Bizottsága egy szerb nyelvi felzárkóztató képzés megindítását másodikos és harmadikos középiskolások számára, felismerve azt, hogy a vajdasági magyar tanuló ifjúság szerb nyelvi tudása nem kielégítő, s ez nemcsak egyéni, hanem közösségi baj is, a továbbtanulás és munkavállalás terén hátrányos helyzetbe kerülnek a versenyképes szerb nyelvi tudással nem rendelkezők. Az októberben megkezdődött esélynövelő tanfolyamon, amely költségeinek felét az MNT külső forrásokból fedezte, hét község mintegy 640 magyar diákja vett részt, hogy használható kommunikációs ismeretekre tegyen szert. Ugyanis mind Józsa László, az MNT elnöke, mind Milojević Éva, a tanfolyamot lebonyolító Oxford nyelviskola igazgatója, mind Dognar Aleksandar, a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium szerbtanára is azt hangsúlyozta, hogy a hivatalos közoktatásban, azaz az iskolákban a szerb nyelv tanítása módszertanilag, pedagógiailag és a programot tekintve is korrekcióra szorul.

– A vajdasági magyar tanulók a szerb nyelvtudás tekintetében két csoportra

oszthatók: vannak, akik nagyon jól beszélik, mert gyakran érintkeznek vele, mint például az újvidékiek, és vannak, akik tiszta magyar vagy többségében magyarlakta településeken élnek, s nekik a szerb nyelv szinte idegen nyelv, amivel ritkán lépnek kapcsolatba vele. Az első csoportnak az iskolák tankönyvei az irodalmi szövegekkel megfelelőek, de a második csoportba tartózóknak nem – magyarázta Dognar Aleksandar – A tanfolyamon az utóbbi csoportba tartozó diákok vettek részt, akik két csoportban dolgoztak, volt kezdőszint és haladószint. E két csoport számára készült két tankönyv is, ami a mindennapi élethez szükséges kommunikációt hivatott kialakítani. Tehát nem irodalmi szövegekről van szó, hanem helyet kaptak egyszerű beszédgyakorlatok, de akár viccek is. Ezzel a programmal szerettük volna kiegészíteni az iskolai programot, s olyan ismereteket átadni, amit az iskolában nem kaphattak meg a diákok.

A tanfolyamon résztvevők a záróvizsga előtt két nagy tudásfelmérőn mérettettek meg, az első félév végén 58 százalékos, míg a második félév végén 61 százalékos sikert mutattak. A záróvizsga nem volt kötelező, erre a megmérettetésre a résztvevőknek mintegy fele vállalkozott, és közülük 15 tanulónak nem sikerült a vizsga. Akik sikerrel teljesítettek a záróvizsgán, a napokban vehették át okleveleiket.

Ebben a tanévben tovább folytatódik a szerb nyelvi felzárkóztató képzés, amelyen részt vehetnek azok, akik részt vettek a mostani tanfolyamon, s magasabb szintre léphetnek, hisz a meglévő egyes és kettes szintű csoport mellett lesz egy harmadik szintű csoport is, akik számára már elkészült az új tankönyv, de várják azokat a középiskolásokat is, akik nem vettek részt a most lezajlott képzésben, illetve bekapcsolják az ötödik osztályosokat is, akik számára szintén készült egy tankönyv. Az érdeklődők visszajelzéseit szeptember második feléig várják, s a nem kevés munkával járó órarend-egyeztetések után hamarosan megkezdődik az újabb tanfolyam.