2024. augusztus 18., vasárnap

Lemondásra várva

Elhalasztották a Szabadkai Gyermekszínház igazgatói bizottságának tegnapra tervezett ülését, ahol a tervek szerint Jaka Prka Vujević, a Gyermekszínház igazgatónője benyújtotta volna lemondás

Egy magánszemélytől érkező bejelentés nyomán és a szakszervezet kezdeményezésére két hónappal ezelőtt nyomozás indult Jaka Prka Vujević, a szabadkai Gyermekszínház igazgatónője ellen. A vizsgálatnak még nincs közzétett hivatalos eredménye, de információnk szerint azt tudni lehet, hogy rendellenességeket találtak a befolyó pénzek kezelésével kapcsolatban is. Az indoklás szerint alkalmatlan a munkára, ezért az önkormányzat lemondásra szólította fel az igazgatónőt, akit erről Ljubica Kiselički, Szabadka Város polgármesterének tanácsosa tájékoztatott. Kiseličkitől annyit tudtunk meg, hogy elhalasztották az igazgatói bizottsági gyűlést, ahol Vujević benyújtotta volna a lemondását.

Erről bővebb információt Csiszár Lászlótól, a Gyermekszínház szakszervezetének elnökétől kaptunk, aki elmondta, a néhány hónappal ezelőtt elkészült igazgatói bizottsági statútumba hiba csúszott, s emiatt most várniuk kell az ülés összehívására, amit a hiba miatt csak az igazgatói bizottság elnöke tehet meg, aki ugyanannak a párnak a tagja mint Jaka Prka Vujević.

– Törvényileg ki van mondva, hogy ha az igazgatói bizottság elnöke nem hívja össze az ülést, három tag megteheti ezt. A Gyermekszínház igazgatói bizottságának alapszabályában azonban ez nem szerepel, ezért, mivel írásos nyoma ennek nincs, a három tag nem hívhatja össze az ülést, csakis az elnök, aki meghatározatlan időre – mint fogalmazott, a továbbiakig – elhalasztotta az ülést. Az igazgatónő a lemondásra felszólítástól számítva egy hét haladékot kapott, hogy megfogalmazza a lemondását, és szeptember 3-ára tűzték ki a gyűlés időpontját, de a bizottság elnök asszonya szerdán kijelentette, hogy nem lesz gyűlés 3-án. Tehát várunk, azzal, hogy igyekszünk nyomást gyakorolni, ahogy tudunk – magyarázta Csiszár. – Arról, hogy ki lesz az új igazgató, nem tudunk még semmit, valószínűleg márciusig, amikor lejár az igazgatónő mandátuma, megbízott igazgatója lesz a színháznak, azután márciusban kerül sor a választásra. De ez már nem is a szakszervezet hatásköre. A mi elsődleges célunk, hogy tegyünk az ellen, ha azt tapasztaljuk, hogy az intézmény vezetője nem megfelelően végzi a munkáját, s ez a következő vezetőkre is vonatkozni fog.

Telefonon felkerestük az igazgatói bizottság elnöknőjét is, Marijana Starčevićet, aki betegségre hivatkozott, és nem kívánta kommentálni az esetet.