2024. július 19., péntek

Tanácstalanság és elkeseredés

Mégis lesznek összevonások Nagybecskereken, Szentmihályon, Muzslyán, Ittabén...?

A hidegre meleg, aztán újra hideg, így indult a tanév Közép-Bánátban. Továbbra is bizonytalan a magyar osztályok státusa, folyik az aláírásgyűjtés az önálló magyar osztályokért, a pedagógusok tanácstalanok, a szülők pedig azzal fenyegetőznek, hogy a tagozatok összevonása esetén másik iskolába íratják gyereküket.

Két héttel a tanévkezdés előtt Staniša Banjanin az oktatásügyi minisztérium közép-bánáti felelőse, Žarko Obradović miniszternek, az osztályok létrehozásával kapcsolatos utasítására hivatkozva, szorgalmazta az alsós magyar osztályok összevonását Nagybecskereken, Szentmihályon, Lukácsfalván, Muzslyán és Ittabén. A tanárok és szülők tiltakoztak, mivel az érintett iskolákban csak két-három diák hiányzik a törvényben megkövetelt létszámhoz, másrészt, mindenki azt remélte, hogy a kisebbségieket nem érintik a megszorítások, hiszen ebből a (közel)múltban volt elég. Ezt a reményt gerjesztette a Tartományi Oktatási Titkárság is, amely az Omnibusz-törvény szerint jóváhagyhatja a kisebb létszámú önálló osztályok megnyitását.

A tanévet az érintett iskolák többségében önálló magyar osztályokkal kezdték, de tegnap, pénteken már olyan információkat kaptak (Újvidékről) hogy összevonások mégis lesznek. A legújabb változat szerint a nagybecskereki Sonja Marinković Általános Iskolában a második és a harmadik osztályt kellene összevonni, Szentmihályon pedig a második és a negyedik osztályból lesz egy. Muzslyán viszont a 40 magyar elsős nem elegendő a három önálló magyar osztály megnyitásához.

Magyarittabén úgyszintén össze akarják vonni a magyar alsós osztályokat, ami miatt a helybéliek tegnap tiltakozó aláírásgyűjtésbe fogtak.

Határ menti övezetben élő szórvány kisebbség vagyunk, gyerekeink a szerbittabéi közös iskolában tanulnak és ez által a magyarság beolvadása már éveken keresztül mind jobban érezhető. A fenti döntés következménye hamarosan oda vezet, hogy a szülők gyerekeiket a szerb tagozatra lesznek kénytelenek íratni, mivel nincs módjukban, hogy másik olyan iskolába írassák, ahol magyar nyelven (is) folyik a tanítás” – olvasható a magyarittabéi szülők petíciójában.

A nagybecskereki székhelyű Civil társadalom-fejlesztési Központ (CRCD) tegnapi közleménye szerint a kisebbségi osztályok összevonásával sértik az Alkotmány 20-as szakaszának második bekezdését, amely tiltja a kisebbségek elért jogainak a csorbítását. Emlékeztetnek az 1990/91-es tanévre, amikor az osztályok megszüntetésével óriási kárt okoztak a kisebbségi nyelveken folyó oktatásnak.

Dr. Jeges Zoltán tartományi oktatási titkár pénteki telefonbeszélgetésünk során azt mondta, hétfőn nyilatkozik az ügyben.