2024. július 17., szerda

Pofon, prioritás, pénzhiány?

A Keresztény Értelmiségi Kör nyílt levele nyomán – Szülőföld Alap: A rendelkezésre álló összeg többszörösét igényelték a pályázók

A Keresztény Értelmiségi Kör elnöksége nyílt levéllel fordult a magyarországi székhelyű Szülőföld Alap illetékeseihez és a közvéleményhez, mert Vajdaság egyik legtömegesebb civil szervezete idén egyetlen forint támogatást sem kapott. Ezt – mint fogalmaznak – komoly erkölcsi pofonnak tartják.

– Ha a határon túli magyarság támogatása szempontjából legrangosabb alapítvány 4 év után kihagyja szervezetünket – amely már 7 éve igen jelentős szerepet tölt be a vajdasági magyarok kulturális és vallási életében – a támogatottak köréből, annak súlya van. Azt is jelentheti, hogy a döntéshozó véleménye szerint tevékenységére nincs szükség, nem érdemes a támogatásra – hallottuk Szabó Károlytól, a KÉK elnökétől.

– Tudjuk, hogy a döntés itt születik, van vajdasági képviselő a Szülőföld Alap kulturális, egyházi és média kollégiumában, akinek nevét a nyílt levélben sem említjük. Ha a saját véleménye alapján döntött úgy, hogy ne részesüljünk támogatásban, ez baj. Amennyiben kikérte valamilyen nem formális csoport véleményét, még rosszabb eset. Amennyiben esetleg a régió képviselője a Magyar Nemzeti Tanács vagy a Vajdasági Magyar Szövetség véleményét képviselte, ezt tartjuk talán a legrosszabb lehetőségnek. Reméljük, ez nem így volt, mert ha igen, az azt jelentheti, hogy a vajdasági magyar politikai vezetés szükségtelennek tartja a tevékenységünket. A nyílt levél azzal a szándékkal született, hogy felhívjuk a figyelmet, a döntéshozatali rendszer valahol nem jó. A kért 500 ezer forint az éves költségvetésünk 5-10 százalékát teszi ki.

Dr. Nagy Imre, a Szülőföld Alap Iroda igazgatója levélben válaszolt a Keresztény Értelmiségi Kör nyílt levelére. Ezt a válaszlevelet a budapesti iroda nekünk is eljuttatta, ebből idézünk:

,,A Szülőföld Alaphoz beérkezett pályázatok tartalmi-szakmai értékelést és rangsorolását akülhoni magyar delegáltak (kollégiumi tagok) végzik el. Annak érdekében, hogy az értékelés folyamán minél szélesebb körű szakmai kör véleményét ismerjük meg, felkértük akollégiumi tagokat, hogy az értékelést kollektíven végezzék, az érintett, lehetőleg országos vagy ernyőszervezetként működő szakmai és társadalmi szervezetek képviselőinek bevonásával. Adöntést akollégiumok hozzák meg.

A Kulturális, Egyházi és Média Kollégium által 2009. február 26-án meghirdetett „Országos szinten kiemelt jelentőségű, művészeti, közgyűjteményi és közművelődési intézmények, szervezetek működésének támogatása, infrastrukturális fejlesztése” című pályázati felhívásra 22 pályázat érkezett be több mint 40 millió Ft összegben, amely négyszeres túligénylést jelent a 10 millió forintos kerethez viszonyítva. Sajnos ilyen nagy mértékű túligénylés esetén nincs lehetőség minden pályázó támogatására, még akkor sem, ha azok valóban fontos programot valósítanak meg – áll a levélben.

Dr. Papp Árpád, a Kulturális, Egyházi és Média Kollégium vajdasági tagja a következőket mondta: – A Keresztény Értelmiségi Kör – amely tevékenységét a közösség megtartása szempontjából fontosnak tartjuk, hisz a KÉK 4 alkalommal nyert támogatást – idén az első pályázati ciklusban a 3.1-es prioritásra adta be kérvényét. Ezt az országos szinten kiemelt jelentőségű művészeti, közgyűjteményi és közművelődési intézmények, szervezetek működésének támogatására, az infrastrukturális fejlesztésre írt ki a Szülőföld Alap iroda. A KÉK nem ebbe a pályázati prioritásba tartozik, tévesen pályáztak ide. Ami félreértésre adhat okot: a pályázati indoklásban a forráshiányra való hivatkozás szerepel. Olyan értelemben valóban mulasztást követtünk el – és én magamra vállalom a felelősséget, függetlenül attól, hogy adminisztratív jellegű a hiba –, hogy ide annak a magyarázatnak kellett volna kerülnie, hogy a pályázó nem a pályázati kiírásnak megfelelő célra adta be a pályázatát. Ez más pályázóknál is megfigyelhető, például oktatási tevékenységet folytató szervezet is e kollégiumhoz pályázott. 12 pályázót javasoltunk támogatásra, a kért 23 millió forintos összeget le kellett faragni 10 millió forintra. 10 pályázó igénylését nem javasolhattuk, mégpedig forráshiány, a prioritás félreértelmezése miatt. Dr. Papp kérdésünkre elmondta: a prioritások folyamatosan változnak, azért, hogy a közösség egésze részesülhessen a támogatásból. Idén egyébként lesz még egy pályázati kör, sajnos kisebb kerettel.

– A probléma lényege mégis az, hogy leszűkültek az anyaország részéről a támogatási lehetőségek, ez nem a mi hibánk, nem is az anyaországé. Ilyen rendszer van érvényben, ehhez kell igazodni. Nem egyszemélyes döntésről van szó, az ernyőszervezetek – Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, az MNT kulturális és más illetékes bizottságának egyes tagjai – a kultúra-, média világában, vallási élet eseményei terén jól tájékozódott 7-8 személy közösen hozza meg támogatási javaslatát. Azok a szakemberek, akik a Szülőföld Alap budapesti irodájában a szerbiai támogatással vannak megbízva, szintén tájékozottak a vajdasági eseményekről.

– Azok a szervezetek, amelyek nem kaptak támogatást, ajánlom a Szekeres László Alapítványt, amelynél a 200-500 ezer forintra lehet pályázni, ezt a pályázatot akkor írják ki, amikor megérkezik a pályázaton nyert összeg – hallottuk Papp Árpádtól (aki egyébként a KÉK alapító tagja).

A Szülőföld Alap Kulturális, Egyházi és Média Kollégium holnap, csütörtökön Szabadkán tartja kihelyezett ülését, téma a prioritások meghatározása a következő pályázati körben.