2024. július 18., csütörtök

Rendhagyó történelemóra

TÉVÉJEGYZET

Remek műsor! Szívesen megvenném DVD-n is, ha kiadnák... – ennél jobb ajánlás talán nem is kell egy tévéműsorhoz, főleg, ha nézőtől érkezik. A hozzászólás a Rendhagyó történelemórát illeti, mely a Duna II. Autonómia csatornán fut a délutáni órákban. Hétköznap 16 és 17 óra között érdemes a csatornára kattintani még a jövő héten is, legalábbis a történelemkedvelőknek, mert a 2002-es sorozat ismétlésének főszereplője a Délvidék.

Érdemes mindenképp a tévés történelemórát figyelemmel követni, még akkor is, ha már látta valaki a sorozatot, mert többnyire igen rosszul ismerjük a magyar történelmet, szintúgy a Vajdaságnál jóval nagyobb térséget felölelő Délvidék történelmét. A sorozat ugyan elsősorban a határon túli fiataloknak készült, de kortól függetlenül bátran követheti mindenki, hiszen édeskevés vajdaságinak adatott meg, hogy az iskolában magyar történelmet tanuljon. A filmes eszközökkel kiegészített stúdió-előadás igazán közvetlenül szól egy-egy adott korszak történéseiről. A héten megismerkedhettünk a Rákóczi-szabadságharc délvidéki vonatkozásaival, az újabb szerb betelepítésekkel és a horvát–magyar kapcsolatokkal, azután a Ferenc-csatorna építésével, az Al-Duna szabályozásával, a horvát reformmozgalmakkal, Széchenyi István Naplójának délvidéki részleteivel és az 1848/49-es forradalom és szabadságharc délvidéki eseményeivel, de a szabadságharc utáni megtorlásokkal, a kiegyezés utáni betelepítésekkel a Bánságba, Szlavóniába, az Al-Duna mellé. Ma megismerkedhetünk a déli terület új közigazgatási beosztásával, a fiumei konfliktussal, megtudhatjuk, hogy milyen következményekkel járt a Délvidéken a trianoni békekötés, majd mit eredményezett az új ország nemzetiségi politikája. A jövő héten a XX. század további eseményei következnek, drámai pillanatokban tehát nem lesz hiány.

Mindezek után csatlakozom a jegyzet elején idézett nézőhöz: vidékünk történetét én is szívesen látnám egy helyütt, a DVD-im között, annál is inkább, mert egyfajta tankönyvet pótolna, történelemkönyvet, ha úgy tetszik. Pótolná az itt élő történészek mulasztását, mert sem nekem, sem az előttem, vagy az utánam jövő nemzedéknek tudtommal ilyenfajta tankönyvpótlója nincs, nem volt. Viszont találkoztam egy másik igen tanulságos kötettel, a Vajdaságban élő nemzeti kisebbségek rövid történetével – szerb nyelvű kötet, a TVT kiadásában – melyet a tolerancia projektum és vetélkedő alkalmából adott ki a jogalkotási, kisebbségügyi titkárság. Valóban párját ritkító, hasznos kiadvány, az a baj vele, hogy szabad eladásban nem kapható. Ugyanígy baj az is, hogy saját történetünket sem ismerjük kellőképp ennyi évtized után sem, és nincs is miből megismerni. Jó, hogy a Duna TV (igaz külön magyar állami támogatással) ezt a műsort annak idején elkészítette, mert itthon sem a történészeknek, sem a közszolgálati médiának, sem más releváns tényezőnek még nem sikerült megfelelő oktatóanyagot kitermelnie.