2024. július 18., csütörtök

Herczeg Ferenc-emléknapok Versecen

A jövő hétvégén Versecen megemlékeznek a 146 évvel ezelőtt szeptember 22-én született, és 55 évvel ezelőtt elhunyt Franz Herzogról, vagyis Herczeg Ferenc íróról, színműíróról.

A megemlékezést a szüreti ünnepség keretében 12. alkalommal szervezi meg a helybeli Petőfi Sándor Kultúregyesület. A rendezvényre pénteken, szeptember 18-án 20 órára várják a vendégeket, amikor a város főterén ünnepélyesen megnyitják a Szüreti Napokat. Szombaton 9 órakor a kultúregyesület termeiben (Dvorska u. 15.) fogadják a vendégeket, 10 órakor kezdődik az ünnepi szentmise a Szent Gellért katolikus templomban, 11 órakor pedig Čedomir Živković Versec polgármestere a Városháza dísztermében fogadást szervez. A Herczeg Ferenc emlékére megrendezendő tanácskozás 11.30 órakor kezdődik, előadók: Ripcsu Rudolf zétényi (Szlovákia) tanár: A hűség nyelve, Jódal Rózsa újvidéki író: Kosava, verseci mese, Petyovski István Helvéciáról (Magyarország): Herczeg Ferenc meséi, és Krizbai Hajnalka verseci nyugalmazott tanító: Mit jelentenek nekem a Herczeg Ferenc-emléknapok?.

Szombat este 20 órakor kezdődik a szüreti mulatság a kultúrotthonban, ahol a talpalávalót Tóth Ferenc zenekara szolgáltatja. Vasárnap a 9 órakor kezdődő ünnepi szentmisén emléktáblát koszorúznak, 12 órakor pedig szüreti felvonulás lesz a szentmihályi rezesbanda kíséretében.