2024. július 18., csütörtök

Iskolák: a jövő partnerei

Az újvidéki Zmaj gimnázium népszerűsége jó külkapcsolataiban is keresendő

A négy újvidéki gimnázium közül számunkra legjelentősebb a Svetozar Marković, mivel évek óta csak itt szervezik meg a magyar nyelvű gimnáziumi oktatást a székvárosban. Nem kevésbé ismert a város legrégebbi, legnépszerűbb, és legnagyobb tekintélynek örvendő effajta intézménye, az 1731-ben alapított Latin-Szláv Alsófokú Gimnázium, a mai Jovan Jovanović Zmaj Gimnázium, ahol ugyancsak fel-felbukkannak magyar ajkú, főleg matematikában jeleskedő fiatalok. Az utóbbi években már nemcsak a matematika vonzza a fiatalokat ebbe az iskolába, mivel a természettudományi-matematikai, valamint a társadalmi-nyelvi szak mellett a 2007/08-as tanévtől kezdődően sporttagozatot is működtetnek, hanem az intézmény egyedi lehetőséget nyújt a hetedikes, nyolcadikos matematika-tehetségeknek az egész ország területéről, hogy általános iskolai tanévek alatt, a hetedik és a nyolcadik osztályt itt fejezhessék be (évek óta ez a tartomány egyetlen matematikai mintatagozata, ahol az általános iskolát fejező hetedikes, nyolcadikos tanulók az általános iskolai programnak megfelelő tanterv szerint tanulnak, és emellett fokozott matematikai, fizikai és informatikai oktatásban részesülnek).

Egyszóval, sokat hallunk az újvidéki Zmaj gimnáziumról. Hogy mitől ilyen népszerű? Az intézmény igazgatója, dr. Radivoje Stojković szerint a színvonalas oktatás mellett rendkívül fontos az egyéb aktivitás, a tanulók szabadidejének, kreativitásának, tehetségének a fejlesztése, ami a látszólag ide szorosan nem kötődő zenei nevelésben is megnyilvánulhat. Az iskolában rendkívül jól működő énekkar (országos élvonalba tartozik), és zenekar működik, francia nyelven színjátszó csoport, versmondó szakkör, ökológiai klub, nyelvészeti, pszichológiai, vegyészeti, biológiai szakkör, stb. Öt éve művelődési csereprogramot valósítanak meg a csehországi slanói gimnáziummal, és újabban egy moszkvai gimnáziummal vették fel a kapcsolatot. Az orosz együttműködés keretében idén júniusban épp a Zmaj gimnáziumban nyitották meg az első Orosz Központot Szerbiában, ahol közel ezer könyvet, valamint multimediális eszközt tárolnak, s ehhez nemcsak az iskola diákjai, hanem más érdeklődők is hozzáférhetnek, és ily módon közelebbről megismerkedhetnek az orosz nyelvvel és kultúrával.Az iskola mintegy 1000 tanulójának egynegyede intenzíven tanulja az oroszt, mondta az igazgató, hangsúlyozva, hogy a moszkvai Lada Gimnáziummal már két éve együttműködnek, s ennek köszönhetően valóban sikerült népszerűbbé tenni a háttérbe szorult orosz nyelvet. Lényegében ez volt pontosan a célja a Vladimir Putyin elnök által két évvel ezelőtt meghirdetett programnak, az Orosz Világnak, amivel amerikai mintára a nyelvet, kultúrát igyekeznek népszerűsíteni. Máig a világ számos pontján, 26 országban működik ilyen központ.

A Zmaj ugyanakkor egyike azon ezer iskolának, mely részévé vált dr. Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter tavalyi indítványának. Az Iskolák: a jövő partnerei elnevezésű kezdeményezés az orosz példához hasonlóan a német nyelv, kultúra, és a modern német társadalom iránt kívánja felébreszteni a fiatalok érdeklődését, és ezt a célt 45 millió eurós alappal támogatja. Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy a Zmaj gimnázium egy, a világszerte működő ezer tanintézmény közül, melyeket a német nyelv oktatásának bevezetése, vagy fejlesztése esetén Németország közvetlen anyagi támogatásban részesít.

Az igazgató szerint korunk társadalmi hanyatlása ezt az iskolát sem kerülte el, az udvaron itt is megjelent az erőszak, és sok minden más, ami a többi iskolára is jellemző. A tartományi oktatásügyi titkársággal való megegyezés nyomán a Zmaj lett az első azok közül a vajdasági iskolák közül, amelyekben összehangolt elektronikus biztonsági rendszert szereltek fel, vagyis egy csipkártyával működő kaput, ami ugyan börtönkapura emlékeztet, de lehetővé teszi, hogy minden pillanatban tudni lehessen, ki tartózkodik az iskola épületében. Az igazgató szerint a diákok elfogadták a rendszert, mert eleget tett rendeltetésének, és a betolakodókat sikerült kiszorítani.

A gondok ellenére a Zmaj nem vesztett népszerűségéből. Szeptember elsejétől 222 új tanulója van, feltöltötték az összes meghirdetett helyet: 121 tanuló kezdte meg tanulmányait a természettudományi-matematikai szakon, 30-an a sporttagozaton (ami általános gimnáziumi képzést jelent élsportolóknak, tehát a diákokhoz alkalmazkodó, toleráns munkaidő melletti oktatást), 31-en a társadalmi-nyelvi szakon, és 40-en a tehetséges hetedikes, nyolcadikos diákok számára képzett matematikai szakon. A friss elsősök tanulmányi átlaga igazán irigylésre méltó, 98 volt a legkisebb pontszám a társadalmi-nyelvi szakon, ennél valamivel gyengébb: 92 pont a matematikai szakon, és 88,56 a sporttagozaton.