2024. július 18., csütörtök

Vajdasági középiskolák az Erőszakmentes iskola elnevezésű programban

Kilenc tanintézmény csaknem 8600 diákját öleli fel az UNICEF projektuma – Szerződéskötés a TVT-ben

Vajdaság négy városában immár hivatalosan is megkezdődött az Erőszakmentes iskola elnevezésű program, miután tegnap a Tartományi Végrehajtó Tanács épületében az UNICEF, a tartományi oktatásügyi titkárság, és a közel 8600 diákot képviselő kilenc vajdasági középiskola igazgatója szerződést írt alá, és csatlakozott az erőszak visszaszorítását célzó akcióhoz. Az UNICEF-fel való együttműködési szerződést az óbecsei község mind a négy középiskolája: a Közgazdasági, a Műszaki, a Testvériség-Egység Középiskola és a Gimnázium, továbbá a petrőci gimnázium, az újvidéki Mihajlo Pupin Villamossági Szakközépiskola és a Pavle Savić Műszaki Középiskola, valamint a szabadkai Svetozar Marković Gimnázium és a Műszaki Középiskola írták alá Leslie Miller asszonnyal, az UNICEF szerbiai igazgatóhelyettesével és dr. Jeges Zoltán tartományi oktatásügyi titkárral. Az oktatási intézményeknek egy-egy támogatója is van: a Hypo Alpe-Adria Leasing az újvidéki Pavle Savić iskolának, a Fornetti a háromnyelvű szabadkai Svetozar Marković Gimnáziumnak, az Eurobank EFG a szabadkai Műszaki Középiskolának, a DDOR Újvidék a székvárosi Mihajlo Pupin iskolának, stb.

A szerződés aláírása a program megvalósításának kezdetét jelenti. Mint azt Jeges Zoltán oktatásügyi titkár hangsúlyozta, talán egy olyan periódus kezdetét is, melyben fokozatosan háttérbe szorul az erőszak valahány formája az oktató-nevelő intézményekben, és azon kívül. Leslie Miller emlékeztetett, hogy az UNICEF programjával 2005-ben lépett be a szerbiai általános iskolákba, és a 2009/10-es tanévben első ízben immár a középiskolákba is. A tapasztalat azt mutatja, hogy szükség mutatkozik és érdeklődés is van a projektum iránt, hiszen négy szerbiai általános iskolában kezdték meg végrehajtását négy évvel ezelőtt, most viszont több mint 160 intézményben van jelen. Mint mondta, legfontosabb, hogy a fiatalok megszólítottnak érezzék magukat, akikre számít a felnőtt társadalom, és hogy tanárok, szülők és minden érintett, közöttük a média is szorosan együttműködjön, törekedjen a közös ügy sikeréért.

Ivanović Erzsébet, az 1600 tanulót számláló szabadkai Műszaki Középiskola igazgatója szerint rendkívüli, de nem előzmények nélküli projektumhoz csatlakozott az általa vezetett intézmény, ahol a tanulók 38 százaléka magyar ajkú. Mint mondta, 2002-ben iskolarendőrt kaptak, és az utóbbi években valóban nem jegyeztek nagyobb incidenseket, viszont a rejtett agresszivitás különféle formái jelen vannak az iskola életében, ezeket kell feltérképezni, és megtalálni az ellenszerüket. Varnyú Ilona óbecsei oktatási tanácsos annak a községnek a képviseletében vett részt az ünnepélyes szerződéskötésen, melynek mind a négy középiskolája csatlakozott az Erőszakmentes iskola programhoz, így az egyetlen község az országban, mely ezzel dicsekedhet. Óbecse nem híresült el a diákok fizikai agresszivitásáról, de – mint a tanácsos mondta – a fiatalok rendkívül erős negatív ingereknek vannak kitéve, így a bajt lehetőleg meg kell előzni. A Tisza-menti városban korábban is nagy hangsúlyt fektettek az erőszak visszaszorítására, eredményesen működik a helybeli gyermekjóléti terv, egy svájci alappal is együttműködnek annak érdekében, hogy a fizikai mellett a verbális agresszivitást is visszaszorítsák. Az iskolák mindennek érdekében azt fogják tenni – ahogyan azt Siflis Zoltán, az óbecsei Műszaki Középiskola igazgatója elmondta –, hogy a tanintézmények pedagógusai, pszichológusai hétvégi képzéseken vesznek részt, ők fogják átadni tudásukat a közösségnek. Emellett azonban a legfontosabb az, mondta, hogy az iskola ne csak oktató, hanem nevelő jellegét is újra betöltse.