2024. augusztus 18., vasárnap

Keresett tanárként munka nélkül

Kétszakos tanárképzés ugyan létezik az országban, de mivel maga az elnevezés nem szerepel a foglakozások listáján, kétszakos tanárokat bocsátanak el

Miközben egyre többet hallunk arról, hogy mekkora szükség van kétszakos tanárokra – ez jelenti a perspektívát, az ésszerűsítési folyamatokban is könnyítést jelentene ez, hiszen nem kellene az osztályösszevonások következtében a tanároknak két-három iskolában dolgozniuk – Magyarországon kétszakos tanári oklevelet szerzett pedagógusok veszítik el munkahelyeiket egyszerűen azért, mert országunkban a foglalkozások listáján nem szerepel ilyen megnevezés. Tehát a kétszakos tanár, mint foglalkozás nálunk nem létezik, még ha van is ilyen képzés.

Erről a problémáról egy olvasói levél kapcsán értesültünk: négyévi munka után elbocsátották a tanárt, mert az elnevezés – fizika-matematika szakos tanár – nem szerepel a szerbiai foglalkozások listáján. A szóban forgó tanár Szegeden szerezte diplomáját, de itthon is sikerült honosítania ugyanazzal az elnevezéssel (fizika-matematika szakos tanár), mert Szerbiában is képeznek ilyen szakembereket.

Az Újvidéki Egyetem Természettudományi-matematikai Karán valóban létezik ilyen képzés. A kar honlapján talált információk szerint a multidiszciplináris oktatási profilok keretében biológia-kémia, biológia-földrajz, fizika-kémia és fizika-informatika szakos tanárokat képeznek. A fizika-matematika szak ugyan nem szerepel az intézmény honlapján, de Slavka Gajin, a kar dékánja megerősítette, hogy ilyen képzés is van náluk. Amikor felkerestük a dékánt, és ismertettük, hogy milyen problémával jelentkezett az olvasónk, ő elmondta, nem ismeretlen számára a probléma, sajnos az itt végzett hallgatók is szembesülnek vele, s bár a kar évek óta próbál lépéseket tenni a probléma megoldása érdekében, mára oda jutottak, hogy egyszerűen tehetetlenek.

– Kérvényeket írtunk, megbeszéléseket szorgalmaztunk, hogy a kétszakos tanár, mint foglalkozás szerepeljen a foglalkozások listáján, mert így – képzelje csak el – a következő történik: bemegy a tanfelügyelő, és egyezteti a listát a tanár végzettségével, mivel azonban a megnevezés nem szerepel a listán, a tanerő ezek szerint jogszerűtlenül tölt be egy állást olyan foglalkozással, ami papíron nem is létezik. És a tanár már el is veszítette a munkáját. A problémát ismertettük a Tartományi Oktatásügyi Titkársággal és az Oktatásügyi Minisztériummal is, tehát már országos szintre vittük az ügyet, de még nem történt semmilyen előrelépés. Úgy érezzük, tehetetlenek vagyunk. – nyilatkozta lapunknak elkeseredetten Slavka Gajin dékán, aki hangsúlyozta: a kétszakos tanárképzés nagyon fontos. A hallgatók is érdeklődnek eziránt, hiszen perspektivikus szakmáról van szó.

A Tartományi Oktatásügyi Titkárságon érdeklődésünkre elmondták, hogy a tartományi titkárhoz kell fordulnunk. A titkár urat szeretnénk megszólaltatni a téma kapcsán, de hivatali elfoglaltságai miatt egyelőre ez még nem sikerült.