2024. augusztus 18., vasárnap

Szavakkal zenélni

Zene-beszéd-irodalom: tudományos tanácskozás az átjárhatóságról

Derrida szavaival élve: nincs tiszta filozófia, nincs tiszta zene, nincs tiszta írás. Mindegyik már eleve megfertőződött hanggal, írással, szöveggel – hangzott el a 4. Kontextus Konferencián, amelyet hétfőn tartottak meg Szabadkán, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon, amely intézmény immár második alkalommal adott otthont a négy évvel ezelőtt műhelykonferenciaként indult tanácskozásnak.

– Az első és a második ilyen konferenciát Újvidéken tartottuk, először Tolnairól szóltunk, majd a régió-fúzió-vízió volt a téma. A kezdetektől jelen volt az interdiszciplinaritás, de tavaly Szabadkán már kimondottan interdiszciplináris témával foglalkoztunk: Csáth kapcsán a pszichológia és az irodalom kapcsolatait boncolgattuk. Idén pedig szintén interdiszciplináris közegben beszélünk az irodalomról: a zene, az irodalom, a filozófia találkozásáról. Az irodalom és a zene között eredendően szoros a kapcsolat, a gyökér ugyanaz. A zene által meghatározott légkörben keressük most a kérdésekre a választ: hogyan működik a mediális átvitel, miként érinthetik egymás felületét, milyen dualizmust kell felfedezni – mondta el dr. Csányi Erzsébet, a konferenciát szervező Vajdasági Magyar Felsőoktatási Kollégium vezetője

– Tulajdonképpen egy tudományos projektumról van szó, a résztvevők a projektum résztvevői és, hogy így mondjam, szabad tagok. A konferencián elhangzott előadások kötet formájában is megjelennek, eddig 3 kötet látott napvilágot.

A nemzetközi tudományos tanácskozásnak magyarországi előadói is voltak, a vendégek a Pécsi Tudományegyetemről érkeztek.