2024. július 17., szerda

Októberben egyetemista tiltakozás?

(Ótos András illusztrációja)

Žarko Obradović, szerbiai oktatásügyi miniszter hétfőn a belgrádi Villamossági Karon vendégeskedett az elsőévesek fogadásán. Mint a miniszter megjegyezte, reméli, a hallgatók nem látogatják meg, mert ez azt jelentené, egyetemista tiltakozás van, olyankor szokták felkeresni a képviselőik.

Nem véletlenül emlegette ezt a miniszter, ismét forrong az egyetemista társadalom. Minden jel arra mutat, jóval kevesebben érik el a következő évre való tandíjmentes iratkozáshoz szükséges 48 pontot – a maximális 60-ból –, mint amire a hallgatók, fakultások számítottak, vagy amiben a szülők reménykedtek. S ez csak a súlyos problémák egyike. Nemanja Petrović, a Belgrádi Egyetem egyik egyetemista szervezetének vezetője több médiumnak is azt nyilatkozta, egyes karokon, bizonyos tantárgyakból a hallgatók 10 százaléka sem teszi le a vizsgát, ez azt jelenti, hogy a bolognai elvek alkalmazásával komoly gondok vannak. A belgrádi egyetemi hallgatók októberre már tiltakozó megmozdulásokat jelentettek be.

Az, hogy mi a valós helyzet, mennyire jogos egy ilyen tiltakozás, akkor derül ki, amikor betekinthetnek a listákba, hogy melyik karon hogy sikerültek a vizsgák, hányan tudtak beiratkozni a következő évre, nyilatkozta Petrović.