2024. július 18., csütörtök

Hogyan fellépni a kábítószer ellen?

A tartományi oktatásügyi titkárság megkapta az engedélyt a tanárok szakvizsgáztatására
A fiatalok 98 százaléka bármely pillanatban kábítószerhez tud jutni (Illusztráció)A fiatalok leggyakoribb stresszforrásaira, valamint azok orvoslási módozataira igyekezett rámutatni az a tanulmány, melyet a tartományi sporttitkárság nemrégiben végzett közel 1500 15 és 21 év közötti vajdasági fiatal körében. Az eredmény ismertetésére összehívott tegnapi sajtótájékoztatón Modest Dulić tartományi sporttitkár hangsúlyozta, hogy a legsérülékenyebbek a gyengébb anyagi helyzetben levő családokban nevelkedő fiatalok, nagy általánosságban véve azonban a fiatalok elégedettek helyzetükkel, még akkor is, ha nagyobb egyéni teljesítményt, és jobb társadalmi kapcsolatokat várnak el maguktól. A felmérés készítőit csupán az döbbentette meg, hogy arra a kérdésre: lehetőségük van-e bármely pillanatban kábítóanyagokhoz jutni, 98 százalékuk igenlően válaszolt, vagyis bevallotta, ha akar, hozzá tud jutni kábítószerhez.

A titkárság eljuttatta a lesújtó eredményt a Tartományi Végrehajtó Tanácsnak, mely felszólította az illetékes intézményeket, különösen a belügyi szerveket, tegyenek meg mindent a helyzet orvoslása érdekében. A titkárság az oktatási titkársággal karöltve szemináriumot tart a tartomány 20 nagyobb helységében, ahol a helyi szociális védelmi központ bevonásával kívánnak együttműködni. A kábítószer-használat nem ok, hanem következmény, és így is kell ellene fellépni, hangzott el a tegnapi sajtótájékoztatón.

Dr. Jeges Zoltán
oktatásügyi titkár felhívta a figyelmet, hogy elektronikus kapu felállításával egy vajdasági középiskolában eredményesen kiszűrték a hívatlan „vendégeket”, ez azonban csepp a tengerben, hiszen hasonló intézkedésekkel elejét lehetne venni a drog szabad áramlásának az iskolások körében, ám ez rendkívül drága intézkedés. A titkár hangsúlyozta, hogy nagyobb odafigyeléssel, az alkotói és felfedezői kedv serkentésével az iskolán belül is egészségesebb hangulatot lehet teremteni, de kétségtelen, hogy a családon belüli viszonyok, a sajtó, a társadalom közösen léphet fel a végzetes jelenséggel szemben.

Jeges egyúttal bejelentette, hogy a tartomány megkapta az engedélyt a tanárok szakvizsgáztatására, aminek az előkészítéséhez máris hozzáfogott, hiszen legalább 1000 tanár dolgozik Vajdaságban megfelelő szakvizsga nélkül.