2024. augusztus 18., vasárnap

120 éves a palicsi iskola

Az évfordulót holnap ünnepli Szabadka község példaértékűen felszerelt intézménye – A palicsi Rotary Klubnak köszönhetően 54 gyerek három hónapig ingyen uzsonnát kap

1889-ben valók az iskolára vonatkozó első adatok. Akkor két osztály volt, és csak 1898-ban kap az iskola saját épületet, ahol három tagozat működik 85 tanulóval, Fehér Jenő tanítóval. Hamarosan 154 gyerek lesz, akik kapnak még egy segédtanítót is. Magyar nyelven folyt a tanítás, az első világháború után szerb nyelven is. Mára az intézménynek 770 tanulója van 39 tagozaton és a környék legfelszereltebb iskolája a palicsi Miroslav Antić.

– Saját forrásainknak valamint a várostól, a tartománytól és egyéb segítőkész szervezetektől kapott támogatásnak köszönhetően az iskola minden tantermében van számítógép internet-hozzáféréssel, van interaktív táblánk, és Észak-Bácskában eddig csak nekünk van elektronikus naplónk, aminek segítségével a szülő az interneten vagy sms révén ellenőrizheti a gyereke jegyeit – hallottuk Kojić Csákány Erzsébet igazgatónőtől – Új dísztermünk és új tanárink van, aminek köszönhetően bővíthettük a tantermek számát. Ugyancsak a támogatások révén lett egy szép műfüves sportpályánk, a palicsi állatkerttől egy csobogót kaptunk, a palicsi Rotary Klub számítógépeket adott, most pedig abban segít minket, hogy 54, szociálisan hátrányos helyzetű diáknak tudjunk ingyen uzsonnát biztosítani októberben, novemberben és decemberben. Természetesen a fejlesztéseket tovább szeretnénk folytatni, hogy a diákok mindinkább európai szintű iskolába járhassanak.

Slobodan Čamprag, Szabadka község oktatási tanácsosa amellett, hogy gratulált a jubileum alkalmából, hangsúlyozta, hogy a palicsi iskola felszereltség és a szakkáder tekintetében is példaértékű intézmény a többi iskola számára.