2024. augusztus 18., vasárnap

Csináljunk valamit!

Október 23-án bemutató a szabadkai Népszínház Magyar Társulatánál, 29-én átadják a Pataki-gyűrű Díjat

Safe House. Egy szoba. Benne televízió. És focidrukkerek. Valahol Angliában, de lehetne nálunk is. A jelenben játszódik. A külvilágtól, a környezettől, a rendszertől megcsömörlött fiúk csinálni akarnak valamit. Rosszat csinálnak. Szinte diákcsínyként indul. A végzetbe sodorja őket.

Színészi ötletből született és általuk a mai napig formálódó darab. Mezei–Pálfi–Szőke–Brestyánszki. Bemutató október 23-án.

– Izgalmas szellemi torna. Egy ilyen munka jó kondícióban tartja az alkotót. Fejleszt. Nő a szituációkészség – mondta Mezei Zolán társulatvezető a tegnapi sajtótájékoztatón.

A délvidéki magyar színjátszás napja október 29-én. Felolvasószínház. Ismét egy kis díszlettel, nemcsak szimpla felolvasással. Könyvbemutató. Kiállítás. Gála. A Pataki-gyűrű Díj átadása. Fellépnek a szilágyi amatőr színjátszók. Megemlékezés Pataki László emléktáblájánál.

A produkciós pénzek megcsappanása miatt elmarad a Macbeth. Ez lett volna az első bemutató. Hernyák György rendezte volna, aki jelenleg szövegek után kutat. Anyagilag könnyebben kivitelezhető darabot keres.

Zenés darab helyett is alternatív megoldás született: a Ledenyák Andrea divattervező és a Magyar Társulat együttműködésével készült Marlene Dietrich produkció kerül színpadra.

A második félév terve még nem borult fel. Februárban Hangok a sötétben Nagypál Gábor rendezésében. A negyedik bemutató pedig: A postás mindig kétszer csenget. Kovács Frigyes rendezi. És ami még várható: Máté Péter-est a Soltis Lajos Stúdióban.