2024. július 18., csütörtök

Nem engednek a negyvennyolcból

VÉLEMÉNY

Úgy tűnik, Szerbiában valami nem stimmel a bolognai előírásokkal. Az egyetemi hallgatók immár harmadik éve tiltakoznak tanévkezdéskor, mert nem tudják teljesíteni a feltételeket. A szükséges 48 pont sokaknak soknak bizonyult. A tiltakozási hullám, mely épp csak érintette Vajdaságot, elcsitult, de a jövő héten, október 13-án a minisztérium és a hallgatók folytatják a tárgyalást. Valójában mit is akarnak az egyetemisták?

A Belgrádban tiltakozó egyetemi hallgatók elsősorban azt kérik, hogy módosítsanak az iratkozási feltételen. Javasolják, hogy szükséges pontszámnak ne az adott tanévben megszerzett pontokat vegyék, hanem az összpontszámot, melyet a hallgató eddigi tanulmányai során szerzett, továbbá tegyék lehetővé minden hallgatónak, aki megszerezte a 48 pontot, hogy a költségvetés terhén tanulhasson tovább. Ezek a főbb követelések, de elhangzott az is, hogy a karok ne fizettessék meg a költségvetés terhén tanulókkal a pontszámátvitelt, és megszólaltak a régi rendszer szerint tanuló hallgatók is, akik azt követelik, hogy tegyék lehetővé számukra a feltétel nélküli beiratkozást a záróévre.

Az egyetemisták október elején tett követelései gyorsan a minisztérium jogi szolgálatának asztalán kötöttek ki, tekintettel arra, hogy a felsőoktatási törvény új tolmácsolására van szükség, még akkor is, ha nem túl rég, épp egy éve változtattak rajta. Akkor a rektorok és a hallgatók közösen dolgozták ki a módosítási javaslatot, amivel lehetővé vált, hogy minél több hallgató iratkozhasson a következő évre. A feltételt 42 pontban állapították meg, az ideit pedig 48-ban, a jövő évi lett volna 54, majd 2011-ben értük volna el a Bologna által előírt 60-at. Akkor úgy tűnt, mindenki elégedett, ha lassan, fokozatosan is, de egyszer életre kel a 2005-s felsőoktatási törvény eredeti elképzelése, hogy „tisztázott” év után léphet a következőbe a hallgató. Most viszont úgy tűnik, minden tanév alkudozással fog kezdődni, mivel harmadik éve ismétlődik meg az október eleji egyetemista tiltakozási hullám. Žarko Obradović oktatási miniszter, csakúgy Branko Kovačević , a Belgrádi Egyetem rektora azonnal kijelentették: sehol a világon nem tanulhat minden hallgató közköltségen, így Szerbiában sem. Ebben nyilvánvalóan igazuk van, s abban is, hogy tavaly sem zárták ki a hallgatókat az egyezkedésből, sikerült is megállapodni, most, egy évvel később, ismét tanévnyitáskor mégis kiderült, hogy a tavalyi megállapodás nem volt jó. Valami tényleg nincs rendjén.