2024. augusztus 18., vasárnap

Idén „csupán” 99 ezer dinár

Az állam az ígéretek ellenére nem támogatja a mesterszakos hallgatókat

Nem támogatja a szabadkai Közgazdaság Kar mesterképzésre iratkozó hallgatóit az állam, még a legeredményesebb egyetemistákat sem. Így most – tíz százalékuktól eltekintve, akiknek a fakultás fedezi a tandíjat – még a jól tanuló hallgatóknak is mélyen a pénztárcájukba kell nyúlniuk, ha az alapképzés után folytatni szeretnék tanulmányaikat. Emiatt már – ahogy arról már beszámoltunk – csendes tiltakozásba is kezdtek a hallgatók pénteken a kar újvidéki részlege előtt.

Felkerestük a kar dékánját, dr. Božidar Lekovićot, aki megerősítette eddigi információinkat, miszerint az állam – bár ígértek támogatást – nem fedezi a mesterszakos hallgatók tandíját.

– A mesterképzésen 450 hallgató számára van hely. Ennyi van akkreditálva. A kar a saját bevételeiből támogat idén 40 hallgatót a fakultás döntése szerint, azaz mintegy 10 százalékuknak fizetjük ki saját eszközeinkből a mesterképzés tandíját, ami idén 99 ezer dinár. Tavaly 105 ezer dinár volt, és akkor 100 hallgatónak biztosítottuk a tandíjat, azonban most az idei tanévre nekik is ki kell fizetniük a tandíj felét. A mi bevételeink a hallgatóktól és az államtól érkezik, de ez utóbbitól nincs meg a megfelelő mértékű támogatás. A fizetések is csökkentek. Mi pedig, persze, nem tudjuk az összes hallgató számára biztosítani a tandíjmenetességet, mert akkor becsukhatnánk a kaput – hallottuk a dékántól.

A mesterképzéssel kapcsolatos problémák mellé azonban más is társul. Azt is nehezményezik a kar hallgatói, hogy akik összegyűjtötték a következő évre való iratkozáshoz szükséges 48 pontot és eddig önköltségen tanultak, azok továbbra sem kerülhetnek az állami költségvetéses hallgatói státusba.

– A karon sok hallgató van, aki nemcsak a 48 pontot, hanem a hatvanat, tehát a bolognai oktatási rendszer valódi követelményét teljesíti. Két év múlva jutunk el eddig, amikor valóban a 60 pont lesz a feltétel a következő évre. Akkor mekkora bajra számítsunk? Most akik elérik a 48 pontot az állami költségvetés terhére tanuló hallgatók közül, azok továbbra is ebben a státusban tanulhatnak tovább, a többiek a fennmaradó helyekre pályázhatnak. Az előírások szerint évente csak 20 százalékkal növelhető a költségvetéses hallgatók száma – mondta a kar dékánja, akitől arra is magyarázatot kértünk, miért kell a 48 és a 60 pont közötti különbséget megfizettetni a hallgatókkal. Egy pont pedig 750 dinárba kerül.

– Számoljunk egy kicsit! Ha az évismétlés 15 ezer dinár, egy vizsga pedig 1200, akkor a hallgatóknak nem könnyebb a pontokat kifizetni? Hogy ez törvényellenes? Már hogy lenne! A törvényben sehol sincs megfogalmazva ilyesmi. Az intézmény nem is tehet olyat, ami törvényellenes. Ami pedig a hallgatók követeléseit illeti, azokról a minisztériumnak kell dönteni. Mindez most van folyamatban – hangoztatta Leković.