2024. augusztus 18., vasárnap

Kerettágítások

Nevet a nap: ősbemutató csütörtökön a Kosztolányi Dezső Színházban

Ismét új úton jár a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház. Most éppen a néző- és játékteret cserélik fel a csütörtökön bemutatásra kerülő Nevet a nap című darabban. Ősbemutatóra készülnek. Rona Žulj kortárs szerző ezen darabja eddig még nem került bemutatásra sehol. A szöveget maga a fiatal rendező, Antal Attila fordította és ő szerezte a zenét is, amely mint mondta, nem csak aláfestés, hanem kommentálja is az eseményeket. Az eseményeket, amely egy pékcsaládba vezeti a nézőt, onnan pedig egy molnárhoz, közben a kilépésről, a munkáról, a biztonságkeresésről tesz fel kérdéseket.

– A munka személyiségformáló szerepe és kérdések sora jelenik meg: meddig lehet kitágítani a kereteket, és érdemes-e egyáltalán kitágítani, és ezzel mit nyer az ember. Miért is dolgozunk? A biztonságért, ami nyugalmat ad? Vagy van valami további célunk? – hallottuk a rendezőtől.

A hosszas elemzésekkel teli – a darabban játszó színészek szerint nem is könnyű – próbafolyamat műhelymunka formájában folyt mindenféle külső befolyástól függetlenül. A próbák szeptember elején kezdődtek, a darab strukturális képe a múlt héten alakult ki, de a szép, ámbár nehéz, rövid replikázásból és hosszú monológokból álló szöveg elemzése természetesen nem állt le, a válaszkeresés állandó. Mivel többféleképpen tolmácsolható a szöveg, kísérleteztek, nem ragadtak le egyetlen megoldásnál.