2024. augusztus 18., vasárnap

Égjen a sivárság!

Pénteken bemutató a szabadkai Népszínház Magyar Társulatánál

Egy gondolatból, egy kikívánkozó közlésből született meg a Safe House című darab, azaz még mindig születik, formálódik, válik egyre véglegesebbé. Ugyanis a Népszínház Magyar Társulatának színészei és dramaturgja írták, írják ezt az darabot, amely egy angliai kisvárosban játszódó mai történet egy focidrukkerekből összeverődött társaságról, amelynek tagjai egyre nagyobb csintalanságokat eszelnek ki, hogy meneküljenek a hétköznapok sivárságából, hogy kifejezzék a rendszerrel, egyáltalán a világgal szembeni nemtetszésüket. Végül már valódi bűntényt követnek el. A tragédia elkerülhetetlen. Mint azt maguktól az alkotóktól, azaz a szereplőktől, rendezőtől, dramaturgtól hallottuk, kicsit a Tarantino- és a Guy Ritchie-filmek miliőjét kívánják a színpadra csempészni.

A bemutatóra pénteken kerül sor. Egy izgalmas, bár nem könnyű munkafolyamatnak vannak a végén, de mivel maguk a szereplők írják, formálják a szöveget, a jeleneteket, ez a fajta alkotói szabadság arra is lehetőséget ad, hogy az utolsó pillanatig még változtassanak, hagyják, hogy megszülessen, kiforrjon egy-egy új gondolat.

Beleshettünk a próbára is. Mit láttunk? Egy olyan előadás részletét, amelyben a visszafordíthatatlan felé sodródnak a fiúk, de a súlyos szavak, az elhatározás, hogy gyújtsanak fel egy autót, jó zenék és sok-sok humor ölelésében hangzanak el – nekünk, rólunk, a mi világunkról, a máról.