2024. augusztus 18., vasárnap

Hat vajdasági film Budapesten

A Biennálén értékes alkotások láthatók – vallja a szelektor, Siflis Zoltán

Idén anyagi okok miatt egynaposra szűkült a filmesek számára a budapesti Biennále, a külhoni magyarok kulturális fesztiválja, de így is nem kevesebb mint 19 határon túli magyar alkotást láthatnak majd a nézők három helyszínen hétfőn. Siflis Zoltán rendező válogatta be a programba a filmeket, tőle tudtuk meg, hogy 40 alkotás közül választhatott, 6 vajdasági alkotás mellett (köztük van Tolnai Szabolcs Fövenyóra és Vicsek Károly Bolygótűz című játékfilmje is) 8 erdélyi filmet is levetítenek, a többi régió 1-2 alkotással mutatkozik be, kivéve a Muravidéket, ahol nem készült beválogatható alkotás.

Elsősorban olyan filmeket választottam, amelyek a határon túli magyar közösséget mutatják be valamilyen szemszögből, és persze a szakmai színvonalat is figyelembe vettem, a formai és tartalmi szempontokat. Bebizonyosodott most is, hogy Magyarországon kívül is van játék- és dokumentumfilm-gyártás. Elsősorban dokumentumfilmek készülnek, majd kisjátékfilmek. Értékes produkciókat láthatunk a Biennálén. Főleg kisebb filmműhelyek sikeres produkcióit, de főiskolai alkotások is vannak. Erdélyben például most érik be egy új filmes generáció – hallottuk Siflis Zoltántól.

A Biennále programja szerint a vajdasági alkotóktól Tolnai Szabolcs Fövenyóra és Vicsek Károly Bolygótűz című játékfilmjét, Siflis Zoltán Hamis vádak árnyékában című dokumentumfilmjét, valamint a magyarkanizsai Cinema Filmműhely három alkotását is levetítik a külhoni magyarok kulturális fesztiválján, a Testté lett alázat (rendező: Iván Attila), a Szivárványkígyó (rendező: Fejős Csilla) és a Még oda nem ér az idő (rendező: Csubrilo Zoltán) címűeket. Az alkotásokat az Uránia Nemzeti Filmszínházban vetítik, ahol a filmvetítések előtt és után beszélgetésre lesz lehetőség a filmek alkotóival.