2024. augusztus 18., vasárnap

Tizenöten a központi pályaudvaron

Novemberben nagyszabású színházi fesztivált rendez a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház

Desiré Central Station – West. Egy születőben lévő fesztivál, amelyen 7 ország 13 színházi csapatának 15, formabontó, nemzetközileg elismert előadását láthatjuk november 22-től 29-ig Szabadkán, javarészt a szervező Kosztolányi Dezső Színházban. Az előadások pontos helyszíneiről és időpontjairól a közeljövőben tájékoztatjuk olvasóinkat, most egy kis ízelítő abból, hogy mire is számíthatnak a színházkedvelők.

A drámai előadásoktól a zenés, táncos produkciókig szinte minden megtalálható lesz a fesztivál programjában. Bosznia-Hercegovina, Magyarország, Horvátország, Szlovénia, Macedónia, Bulgária és Szerbia legkiválóbb előadásai kerülnek színpadra, s bár egyértelműen mindegyik darab a kortárs színház gyümölcse, haladó eszközökkel operáló és egészségesen provokáló társulatok eredményei, nem szükséges különös vájtfülűség, mindegyik darab mindenkihez szól.

Többek között látható lesz a világhírű Frenák Pál társulatának táncszínházi produkciója, élvezhetjük majd a budapesti Tünet Együttes szabad ötleteinek megvalósulását is, ahogyan Ladányi Andrea és Borlai Gergő dob-táncból álló zenetáncszínházát, a Nórával érkezik hozzánk majd Bosznia-Hercegovinából az East West Theatre Company, bérháztörténetekről hallhatunk az egyik legelismertebb magyar rendező, Bodó Viktor neve által fémjelzett darabban, a drámai előadások kedvelőinek a horvátországi produkció, a Dosztojevszkij Bűn és bűnhődése alapján készült előadás ajánlható, önálló show-val készül a bulgáriai Ivo Dimcsev és két előadást hoz el nekünk a szlovéniai Via Negativa társulat, a fesztivál zárónapján pedig Pintér Béla és Társulatáé a színpad.

A színházi előadások mellett kísérőrendezvényként kortárstánc- és westernfilmeket vetítenek.

Jegyek 400 dináros áron vásárolhatók már hétfőtől a Kosztolányi és a Népszínház jegypénztáránál valamint a Torony alatti galériában, de kétféle bérlet is váltható, a fesztiválbérlet 3600 dinárba kerül míg az öt választott előadásra szóló jegycsomag 1600 dinárba. Interneten a ticket@desirefestival.eu címen rendelhetők jegyek. A fesztivál honlapja péntek déltől látogatható: www.desirefestival.eu