2024. augusztus 18., vasárnap

Kié lesz a gyűrű?

Tartalmas rendezvénysorozat Szabadkán a Délvidéki Magyar Színjátszás Napja alkalmából

Négy napon át tartó programsorozattal, rendhagyóan sok rendezvénnyel ünnepli meg idén a szabadkai Népszínház Magyar Társulata a Délvidéki Magyar Színjátszás Napját. Kedden 16 órától az Aracs Társadalmi Szervezet és a Népszínház közösen megemlékezik Pataki László emléktáblájánál, majd 19 órakor megnyílik a Tanyaszínház 30 éve című fotókiállítás a Városi Könyvtárban, fél óra múlva, 19.30-kor pedig ugyanitt bemutatják Czérna Ágnes : A Tanyaszínház három évtizede című könyvét. Az est vendégei a szerző mellett Ágoston Pribilla Valéria , a Városi Könyvtár igazgatója, Kovács Frigyes színművész és Hernyák György rendező.

Másnap, szerdán a hatodik Felolvasószínház alkalmából a hagyományokhoz híven két, erre az alkalomra írt, legjobbnak ítélt drámát hallhat, láthat a közönség a Soltis Lajos Stúdióban. 18 órakor Balogh IstvánKetten című drámája kerül felolvasásra PéterFerenc rendezésében, 20 órától pedig Lénárd RóbertKoulrofóbia című szövege Csernik Árpád rendezésében. A felolvasások után vitaestet tartanak, amelyre szívesen várják a nézőket is, hogy a szakmai hozzászólások mellett ők is fejtsék ki véleményüket a látottakról, hallottakról. Ahogy azt a szervezőktől megtudtuk, idén kivétel nélkül értékelhető munkák érkeztek, mindegyik megfelelt az alapvető drámai követelményeknek.

Az ünnepségsorozat csúcspontja a csütörtöki gálaest lesz a Jadran színpadon, ahol átadják a Pataki-gyűrű Díjat. Hat jelölt közül Tolnai Szabolcs rendező, Darinka Nikolić és Papp Tímea kritikusok, Nagypál Gábor színművész és az újvidéki Művészeti Akadémia abszolvens hallgatói, valamint a zsűri tiszteletbeli elnöke, Karna Margit döntik el, kinek az ujjára kerül idén a Pataki-gyűrű: BalázsÁronéra, Elor Emináéra, Erdély Andreáéra, PálfiErvinére, Szőke Attiláéra vagy Vicei Natáliáéra. Ám mielőtt 22 órakor ez kiderülne, 19.30 órától az Újvidéki Színház vendégjátékát, a Vihar című előadást láthatják a nézők, azok, akik eddig foglaltattak jegyet, ugyanis már az összes jegy elkelt.

A zárónapon, pénteken 19 órakor nyílik meg Kovács Ákos Fél-Arc fotókiállítása a Soltis Lajos Stúdióban, 19.30 órakor pedig két előadás is színpadra kerül. A Jadran színpadon a szilágyi Mosoly Amatőr Színjátszó Csoport Dagasztók című előadása lesz látható, az idei Vajdasági Amatőr Színjátszók Találkozójának nyertes előadása. Ugyanekkor a Soltis Lajos Stúdióban a szabadkai Színitanoda ötödik bemutatójára kerül sor. A tanoda növendékei Schnitzler–Kornis: Körbe-körbe magyar című művét mutatják be.