2024. augusztus 18., vasárnap

Pécsi-szabadkai ünnep

Pénzhiány miatt a pécsiek előadásában hangzik el a szabadkai együtteseknek írt zenemű

Ősbemutató készül Szabadkán. Végre felcsendülhet az a zenemű, amely Szabadkának íródott. Elhangozhat Tillai Aurél 115. Zsoltár című műve, amelyet a Szabadkai Filharmónia 100. és a Pro Musica kamarakórus 40. évfordulójára alkotott. Egyszerre szomorú és örömteli módon valósul ez meg. Szomorú, mert nem a szabadkai együttes, hanem a Pécsi Szimfonikusok és Vonósok előadásában lesz hallható, de örömteli is, mert a magyarországi együttes önkéntes felajánlásának köszönhetően végül mégis hallható lesz a szerzemény.

– Amikor tavaly a jubileumokat ünnepeltük, megszületett az ötlet, hogy zeneszerzőket kérjünk meg, írjanak zeneműveket a filharmónia és a kórus számára. A megírt kompozíciókból semmit sem tudtunk megvalósítani, elsősorban pénzhiány miatt. Idén is próbáltuk megvalósítani, de úgy tűnt, idén sem sikerül. A pécsi GyőriKornél koncertmester és Hamar Zsolt karnagy tudomást szerzett Tillai Aurél művéről, látták a partitúrát és szerették volna Pécsett bemutatni. Ebbe nem egyeztem, hiszen ez a mű Szabadkának íródott, itt kell először elhangoznia. Ekkor a Pécsi Szimfonikusok és Vonósok felajánlották, hogy eljönnek ingyen előadni ezt a Pro Musica kamarakórussal és a mi szólistáinkkal, Dulics Tímeával, GuzsványIzabellával, Kiss Tivadarral és Orendt Gyulával, azzal, hogy december 17-én a művet Pécsett is előadjuk – tudtuk meg Paskó Csaba karnagytól, a Pro Musica művészeti vezetőjétől.

A 115. Zsoltár mellett Michael Haydn Requiemjét is hallhatja majd a közönség november 2-án a szabadkai Szent Teréz-székesegyházban 19.30 órai kezdettel. Jegyek 300 dináros áron a Városháza alatti ajándékboltban válthatók, és az, aki kettő vagy több jegyet vásárol, darabonként 250 dinárért kapja meg.