2024. augusztus 18., vasárnap

Négy és tíz között

Félévenként legkevesebb négy osztályzatnak kell bekerülnie az általános iskolák naplóiba – Ki hogyan teljesíti ezt?

Legkevesebb négy osztályzatnak kell szerepelnie félév végén a naplóban az új oktatási törvény szerint. Az általános iskolákban az elvárás a duplájára nőtt, korábban félévenként elég volt két osztályzatot beírni. Persze vannak tantárgyak, amelyek nagyobb óraszámúak, heti négy-öt órával nem nehéz teljesíteni, s mint az alábbiakból kiderül, ezen tantárgyak esetében eddig is több mint négyszer osztályoztak a tanárok egy félév alatt, de a heti egy-két órával működő tantárgyaknál már adódhatnak problémák. Ilyenkor keres utakat magának a tanári kreativitás.

A szabadkai Jovan Mikić Általános Iskolába látogattam el, ahol mindkét tábor tanári tapasztalatairól hallhattam. Horváth Rice Valéria magyartanárnő elmondta, heti öt órája van, s mivel nálunk a magyarországi gyakorlattól eltérően az irodalom és a nyelvtan nem külön tantárgy, egy tantárgyon belül megduplázódik mindaz, amit ellenőrizni kell. Nem is okoz gondot, hogy félévenként akár tíz osztályzat is a naplóba kerüljön.

– Az évi tervben fel kell tüntetnünk, hogy hány ellenőrző órát tartunk majd. Általában akkor van ilyen, amikor lezárunk egy témakört. Én inkább ellenőrzőt íratok, mert tíz-egynéhány gyereket nem lehet egy óra alatt kellőképpen feleltetni. A villámkérdéses módszernek nem vagyok a híve. Van úgy, hogy a diák tanul, csak éppen leblokkol. Azt gondolom, hogy a tanulónak időt kell adni, és több mindenről kikérdezni, mert mindenki valami másban jó. Az írásbeli ellenőrzés során van idő gondolkodni, és mérhető az íráskészség. Ám mivel a szóbeli kifejezőkészséget is fejleszteni kell, szóbeli felelés is van – mondta Valéria. – Szóval van mit osztályozni. Évi négy nagydolgozat, nyolc házi fogalmazás, négy házi olvasmány feldolgozása, két vers megtanulása, ellenőrzők, felelés és szorgalmi feladatok. A diákjaim olvasónaplót vezethetnek, beszámolókat, plakátokat készíthetnek. 10–15 jegy összejön félévente.

Nem úgy mint földrajzból. Bicó Irén földrajztanárnő elmondta, a 6., 7. és 8. osztályban heti kettő, ám az 5. osztályban csak heti egy órája van, esetükben az első negyedévben csupán kilencszer találkozik a tanulókkal, ha minden a tervek szerint halad, és nem marad el egy óra sem. Nincs idő arra, hogy jobban megismerje az új diákokat, az ötödikeseket, néhány óra után máris osztályoznia kell, hogy negyedévre is legyen már jegy a naplóban. Ráadásul a tanárnő szerint a tananyag is tömör és elég nehéz. Földrajzból szóbeli felelés van, és a szorgalom, az órán való aktivitás is jutalommal jár. Összejön a négy jegy félévenként, de attól nem több. A történelemtanárral nem találkoztam, de mint megtudtam, ezen tantárgy esetében is hasonló a helyzet. Heti több órára lenne szükség, viszont maguk a tanárok is látják, hogy a diákok mennyire leterheltek. Ezen a véleményen van Magdika Dóra angoltanárnő is. Szerinte a heti két óra nem elég az idegen nyelv esetében. Mint mondja, átlagosan öt jegyet ad félévente felelésért, a legalább kétszeri ellenőrzőért, és a félévenkénti egy írásbeli dolgozatért, de az aktivitást is méltányolja.

A kevés óraszámú tantárgyak esetében nehezíti a helyzetet még az osztályozásról szóló szabályzat is, amely szerint a diák előzetes bejelentés nélkül ellenőrizhető szóban, de naponta csak legfeljebb két tantárgyból feleltethető, az írásbeli ellenőrzést legkevesebb két nappal előre be kell jelenteni a diákoknak, naponta csak egy tantárgyból íratható ellenőrző, hetente legtöbb kettőből.

Az ötödikesek osztályába hetente kétszer, a többi felsőshöz hetente egyszer látogat a zenetanárnő. Keller Nápora Klára szerencsésnek tartja, hogy bár zenéből is kevés az óraszám, ez a tantárgy nagy lehetőségek tárháza, így nincs gond azzal, hogy meglegyen a félévenkénti négy osztályzat, öt jegy biztosan összejön, az ötödikeseknél akár tíz is.

– Tudni kell ugye az anyagot, de emellett, akik aktívak, hozzászólnak a hallottakhoz, már osztályozhatóak. Dalokat tanulunk, ritmusgyakorlatok vannak. Zenét hallgatunk, lehetőség van illusztrálásra is, ki szóban, ki rajzban elmondhatja a véleményét. Hetedik, nyolcadik osztályban olyan a füzet, mint egy album: a diákok az óra anyagával kapcsolatban gyűjtenek képeket, és beragasztják. Mindegyik gyerek valamiben jó, ezzel a sokrétűséggel mindenki kifejezésre juthat valamiben. Ezért is tartom fontosnak, hogy több területen mutatkozhassanak meg a diákok. Van, akinek jó a ritmusérzéke, de van, akinek ez nem adatott meg, de például szorgalmasan tanulja a kottaírást és olvasást. Van úgy, hogy bejelentek egy-egy koncertet, amelyen én is ott vagyok, és az ott látott diákok ötöst kapnak. Hogy kezdetben az ötösért mennek? Lehet, de később már nem. Van olyan tapasztalatom, hogy a diákjaim olyan koncerteken is részt vesznek, amiért tudták, hogy nem kapnak ötöst, sőt olyanok is, akik ugyan épp a szorgalmi ötösök gyűjtése során szerették meg a koncerteket és észrevétlenül lelkes hangverseny-látogatókká váltak.