2024. július 18., csütörtök

Szeretem a testem

TÉVÉJEGYZET

Azzal a szándékkal ültem a számítógép elé, hogy nem leszek vészmadár, ezúttal „pozitív” véleményemnek adok hangot. Magam is meglepődtem, de először a Viasat 3 csatornán sugárzott Szeretem a testem című, meglehetősen új műsor jutott eszembe, melyet az elmúlt héten fedeztem fel. Ehhez fogható műsort nem, legfeljebb hasonlót láthattunk eddig a képernyőn. A műsor azonnal elnyerte tetszésem, mert igazán szimpatikus a feltett szándékával, hogy felveszi a versenyt a módival, de nem megy ellene, inkább vele, azaz segít az alkalmazkodásban. Az emberi lélek és test legintimebb részeit is „feltörte” már a televízió, legtöbbször visszatetsző módon, ez a műsor azonban egészen más, a tévesen kialakított képet próbálja emberközelbe hozni.

Az eredeti műsor Angliában és az Egyesült Államokban évek óta nagy sikerrel fut, lekoppintott, közép-európai változatával azonban én először a magyar televízióban, egészen pontosan a Viasaton találkoztam, azon a tévécsatornán, melyről ezen a helyen igen ritkán teszünk említést. Talán mondani sem kell, főleg azért, mert nincs miért.

Nos, ebbe a műsorba olyan nők jelentkeztek, akik elégedetlenek önmagukkal, önbizalomhiányban szenvednek saját testük miatt: túlsúlyosak/túl soványak, túl magasak/alacsonyak... És hát, hogyne lennének félszegek, ha a média ontja a szinte hibátlan alakú, és megjelenésű nőideálokat (még akkor is 20 éves csinibabát alkalmaz, ha ránctalanítót reklámoz). Magyarországon (is) elképesztőek a statisztikák: minden második nő elégedetlen saját magával, azaz a testével, gondolom Szerbiában sem jobb a helyzet. A műsor célja, hogy megmutassák ezeknek a hölgyeknek és a televízió előtt ülőknek egyaránt, hogy plasztikai beavatkozások nélkül is vígan élhetünk „testi hibáinkkal”. Tíz olyan jelentkezőt választottak ki a castingon, akik a magyar nők körében jellegzetes alakbeli problémával küzdenek. Ezenkívül a Szeretem a testem nem egy egyszerű átalakító show, amiben adnak pár előnyös ruhát az átváltozni vágyónak, vágnak neki egy új frizurát és elkészítenek egy szép sminket, hanem a probléma gyökerét akarják felkutatni. Lakatos Márk, a műsorvezető azt szeretné elérni, ne ő mondja ki, hogy csinosak a hölgyek, hanem azok maguktól jöjjenek rá erre. Ebben úgy tud segíteni, hogy különböző feladatok elé állítja a változni vágyókat, a sikerhez pedig az utánozhatatlan Soma is hozzájárul. A jelöltnek szemünk láttára változik meg a világról alkotott képe, Soma hatására lelki síkon, spirituálisan is. Menet közben hasznos tippekkel látják el a szereplőket, legyen szó akár a helyes testtartásról, avagy a tökéletes ruha és fehérnemű kiválasztásáról, a frizuráról, a bőrápolásról, sminkről... Így mi nézők is tanulhatunk, elleshetünk aprócska, de fontos titkokat. De nem ez a legfontosabb, hanem elsősorban az, hogy a néző feltöltődik azzal a reménykeltő érzéssel, hogy minden lehetséges. S ez már valami, közkeletű szóval élve, egészen pozitív.